Försvaret vill ha amerikanska Black Hawk

Det svenska försvaret vill skaffa nya helikoptrar i väntan på den försenade Helikopter 14 som beställdes för flera år sedan. Ett alternativ är amerikanska Black Hawk-helikoptrar, erfar Ekot.

Försvaret har stora problem med sina helikoptrar. Flera beställda modeller är rejält försenade, exempelvis den europeiskbyggda Helikopter 14 skulle ha levererats till försvaret mellan 2005 och 2009.

Det helikoptersystemet kommer att fungera fullt ut först 2020, om allt går som det ska.

Det här gör att Försvarsmakten har svårt att exempelvis få fram helikoptrar till Afghanistan och helikoptrar i Sverige som klarar nödvändiga insatser till land och till sjöss och regeringen har tidigare bett Försvarsmakten om förslag på hur glappet ska täppas till.

Försvarsmakten har enligt uppgift till Ekot tittat på flera olika lösningar, exempelvis att förlänga användningen av vertolhelikoptern, Helikopter fyra, som ligger i malpåse.

Men enligt vad Ekot erfar tycks ett tungt alternativ för försvaret vara att köpa, eller leasa, amerikanska Black Hawk-helikoptrar.

Helikoptern som byggts i olika versioner sedan 70-talet finns i flera tusen exemplar och är rejält beprövad i olika krig och borde kunna fungera utan problem i det svenska försvaret.

I sitt budgetunderlag till regeringen skriver Försvarsmakten att ett nytt helikoptersystem skulle "utöka helikopterkapaciteten avsevärt" och göra att svenskar i internationella insatser skulle kunna ha egna helikoptrar som klarar transporter av sjuka och skadade soldater från 2013.

Men nya helikoptrar kostar rejält med pengar. Regering och riksdag måste godkänna ett eventuellt köp eller leasingavtal.

Skulle det bli så, vill försvaret få mer pengar än hittills budgeterat, annars kommer så stora resurser gå till nya helikoptrar att övriga krigsförband inte kommer att klara kraven på förmåga och tillgänglighet 2014. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se