Sjömän i hårdträning inför bröllopet

När kronprinsessan Victoria gifter sig med Daniel Westling den 19 juni står en roddtur med kungaslupen Wasaorden på schemat, så var det även när kungen och drottningen gifte sig 1976. Redan nu ligger sjömännen i hårdträning bland isflaken nedanför Stockholms slott.

Det handlar om en 20 minuters rodd i juni, men en del av sjömännen har inte ens rott en eka förut, och vid ett sådant här speciellt tillfälle måste varje rörelse vara synkroniserad och perfekt utförd. Därför börjar träningen redan nu.

Kungligt bröllop i all ära men en kylig dag i mars är det långt ifrån glamouröst att vara roddare - bland isflaken nedanför slottet simmar hungriga svanar och på andra sidan vattnet ser kajen mest ut som en byggarbetsplats. Någon kungaslup är det inte man tränar med så här i början utan tre mindre båtar som inte riktigt håller tätt - så varje träningspass börjar och slutar med att besättningen får ösa vatten, konstaterar befälhavaren för Wasaorden, Anders Hörnfeldt.

Wasaorden är ingen båt som används till vardags, sist var under det japanska kejsarparets besök i Stockholm för tio år sedan. Då hade man lite problem med en tamp som inte gick att få loss. Några sådana problem kommer det inte att bli under bröllopet i sommar, säger Anders Hörnfeldt. Allt kommer att gå perfekt och någon risk att brudparet hamnar i vattnet finns inte, menar Mattias Axner. Men OM kronprinsessan skulle ramla i, vad händer då?  

- Vi säger upp oss, säger både Anders och Mattias.