Ur Vetenskapsradions Klotet

Krokodiler till stövlar och lyxväskor

För 50 år sedan stod många av jordens krokodil- och alligatorarter på gränsen till utrotning på grund av ett extremt jakttryck. Brasilien införde då ett exportförbud för skinn från vilda krokodiler och allt fler länder anslöt sig till stoppet. Lösningen på världens hunger efter lyxläder och exotiskt kött blev i stället krokodilfarmer.

I dag slaktas 1 miljon krokodiler årligen. En majoritet kommer från fångenskap och enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN är hälften av jordens krokodil- och alligatorarter inte längre utrotningshotade, mycket tack vare krokodilfarmerna.

Men hur har djuren det som ska bli lyxväskor på butikshyllorna?

På en kajmanfarm i Caceres i västra Brasilien hålls djuren i betongkar de sista 6 månaderna av sina liv innan de slaktas och blir till kött och skinn till väskor och skor som exporteras till Europa och Asien. Köttet säljs som ekologisk kajmanstek.

Affärerna går bra och företaget har planer på att expandera. 

Vissa av kajmanerna är helt sneda och missbildade. Vår guide plockar upp en och berättar att det beror på att de har fått för lite kalk. Då växer skelettet fel.

Kajmanerna börjar sina liv i små dammar. Fodret består, förutom av nermalda ben och köttrester från kor, av självdöda kajmaner från anläggningen. Fodret är uppskattat, berättar företagets representant.

När djuren blir lite större flyttas de till större dammar där runt 5 000 kajmaner samsas. Vattnet byts inte ut på hela tiden de är här, minst 6 månader.

När djuren hålls på det sättet dör många innan de är färdiga för slakt. En del av dem blir som sagt mat till kompisarna.

Andra stoppas upp och blir souvenirer.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se