Olaglig fildelning

Fransk lag stoppar inte pirater

Den franska antipiratlagen Hadopi har hittills inte stoppat olaglig fildelning i landet, det visar en ny studie från Rennes universitet.

Studien, som gjorde bara några månader efter att lagen infördes,  visar också att de franska piraterna försöker hitta nya sätt att sprida film och musik säger forskaren Thierry Penard.

– De använder mindre p2p-nätverk eller fildelningsnätverk och har istället gått över till streaming eller uppladdningssidor, och de har väldigt snabbt anpassat sig till den nya lagen, säger Thierry Penard.

Den franska Hadopilagen infördes i september förra året. Hadopi är en myndighet som ska varna pirater som fildelar olagligt, den som fortsätter kan bli avstängd från nätet efter ett domstolsbeslut. Några månader efter att lagen infördes gjordes den här studien som inte verkar ha stoppat piraterna.

Din studie visar alltså att inte Hadopilagen funkar?

– Ja just nu.

Thierry Penard säger att det är för tidigt att dra några direkta "så är det" slutsatser av forskningen. Men det som är tydligt är att fler letar piratkopierat material idag jämfört med tidigare, och den effekten hade inte regeringen, musikindustrin och filmbolagen väntat sig menar han.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se