350 ton skräp från havet har samlats in till återvinning

2:33 min

Mycket skräp från havet flyter in till stränderna vid Sveriges kuster. Mest skräp finns vid kusten i västra Sverige. De senaste åren har 350 ton skräp samlats in.

Kusten i västra Sverige kallas Västkusten. Där flyter mycket skräp i land från Atlanten. Det kommer med strömmar från havet. Men det är också skräp från fiskebåtar. Det säger Erik Goksøyr som jobbar på Sotenäs återvinningscentral till SVT.

– Vi ser ju mycket fiskenät och även förpackningar från Norge, Danmark, Storbritannien och ännu längre bort.

Skräpet ökade förra året, år 2020. Det visar en rapport från organisationen Håll Sverige rent. De jobbar med att rensa bort skräp från naturen och varje år skriver de en rapport om hur mycket skräp de hittar.

Sotenäs kommun ligger på Västkusten. De startade Sveriges första återvinningscentral med skräp från havet 2018. De tar hand skräp och återvinner det, så att man kan använda materialet igen. Sedan 2018 har de tagit emot ungefär 350 ton skräp från havet. Det har samlats in av dykare, fiskare och människor som städar stränderna. Återvinningscentralen tar också emot gamla fiskeredskap, till exempel fiskenät, från hela Sverige.

Det är många turister som besöker Västkusten. Det är viktigt för Sotenäs kommun att ha en fin kust. Annars vill inte människor komma och besöka kommunen. Det säger Mats Abrahamsson till SVT. Han är politiker för Moderaterna och ordförande i kommunens styrelse. Han säger att de behöver ta hand om skräpet i havet.

– Vi vill ju att de som bor här ska ha en trivsam och fin kommun. Om vi inte skulle göra det så skulle det nog inte komma så många hit på besök heller.