Kommentar

"Tydligen svårt att stödja en idiot"

"Sedan bör vi fortsätta att diskutera vad vi tycker om både Vilks Rondellhund och Jyllandspostens teckningar. Sedan - inte idag." Så avslutade jag min kommentar i Kulturnytt i onsdags morse.

Alltså "sedan" - efter att vi ställt oss upp och försvarat Lars Vilks och yttrandefriheten. Det verkar som om detta "sedan" är i dag, fredag.

Det är uppenbarligen svårt att oförbehållslöst försvara en persons rätt till yttrandefrihet om man tycker att den personen är en motbjudande idiot.

Detta har man kunnat läsa mellan raderna i till exempel Ulrika Knutsons, Andreas Malms och Peter Kadhammars texter.

På den tredje dagen (fredag) kan jag förstå Ulrika Knutsons uppgivna längtan efter att "världens kämpar för Yttrandefriheten kan ägna krafterna åt värdigare uppgifter". Jag tycker också att Malms och Kadhammars texter som vidgar diskussionen om var de verkliga hoten kommer ifrån är intressanta.

Men jag störs ändå av deras sätt att direkt flytta fokus från det som tyvärr är en realitet: en svensk konstnär har varit nära att mördas på grund av sin konst. I ett sådant läge måste man om och om igen vara tydlig med att man stödjer Vilks rätt till yttrandefrihet. Särskilt om man är ordförande i Publicistklubben.

Därefter kan, och bör vi, analysera och diskutera vad hans verk står för och konsekvenserna av det. Tyvärr kan vi inte välja värdighetsgrad på de konstnärliga eller journalistiska verk vi måste försvara i yttrandefrihetens namn.

Å andra sidan stödjer jag inte de som anser att det också är alla massmediers skyldighet att återpublicera Vilks rondellhund i solidaritetens namn. Den är ett uselt konstverk, som sårar stora grupper av människor på ett sätt som inte är intressant nog för att förtjänas att återpubliceras. Att all hotad men inte brottslig konst eller text måste återpubliceras av de som stödjer yttrandefriheten är en rätt befängd idé.

Journalistiken och litteraturen vimlar till exempel av fall där någon skrivit och pekat ut en etnisk grupp som skyldiga till våldsbrott på ett sätt som kan vara både felaktigt och kränkande, men inte brottsligt. Om den personen sedan får ett allvarligt mordhot över sig så vore det väl absurt om alla tidningar och webbsidor skulle känna sig uppmanade att trycka artikeln en gång till i ytrandefrihetens namn.

Däremot skulle vi alla vara skyldiga att ta avstånd från hoten och stödja författaren i hans/hennes rätt att skriva sina usla artiklar.

Därför stödjer jag fullständigt Lars Vilks rätt att göra sina rondellhundar, med vilka huvuden han vill. Men jag stödjer också SR:s policy att inte återpublicera konstverket.

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se