Örebro

Dyr nota för fotbollsbevakning

Polisen betalar nästan en miljon kronor för bevakning av ÖSK allsvenska matcher. Det är något som polisens pressansvarige Torbjörn Carlson i länet reagerar över.

- Det är faktiskt tråkigt att vi behöver göra det, säger polisens informationschef Torbjörn Carlsson.

SR Örebro har bett Örebro polisen att ta fram hur många poliser som bevakade ÖSKs hemmamatcher.

Totalt kostar det polisen ungefär 900 000 kronor.

- Om en fotbollsmatch spelas på en söndag så är jag säker på att 20 poliser gör större nytta en fredag eller lördags kväll än en söndagseftermiddag, säger Torbjörn Carlson.

- Jag håller med Torbjörn till fullo. Jag tycker att det är jättetråkigt att det ska behövas så många poliser, säger Marino Rahmberg, evenemangsansvarig på ÖSK.

Men han anser inte att ÖSK ska behöva betala för polisens insatser om exempelvis fotbollspubliken är på stan innan match.

Enligt Torbjörn Carlson har polisen lagliga möjligheter att ta betalt av klubbarna för jobbet. Men den svenska polisledningen har bestämt att klubbarna inte ska behöva betala.

Det är ett beslut som Torbjörn Carlson inte vill kritisera trots att han räknar med att även den här säsongen kommer att kosta Örebro polisen närmare miljonen.

Däremot tycker han att fotbollen skulle kunna göra mer för att hjälpa polisen. Ett av hans förslag är att matcherna ska spelas utan publik. Men det tycker inte Marino Ramberg är ett bra förslag.

- Jag tror inte att lösningen för att slippa problem är att spela utan publik, säger han.

Andreas Ericson

andreas.b.ericsson@sr.se