Enronchef har erkänt brott
Energihandelsföretaget Enrons före detta finanschef Andrew Fastow erkände sig på onsdagen skyldig till bedrägeri och har gjort en uppgörelse med åklagarsidan som ses som ett avgörande steg för fler avslöjanden om skandalföretaget.
Enrons kollaps för två år sedan skakade om företagsvärlden, Wall Street och politikerna i Washington.
”Den största framgången hittills i kampen mot företagsbrottsligheten i USA&rdquo, kommenterade en av åklagarna beskedet på onsdagskvällen att Andrew Fastow erkänt sig skyldig till två av de 98 anklagelsepunkter som fanns mot honom.
Hans hustru, Lea Fastow, som även hon arbetade i företaget, erkände samtidigt ett mindre brott.
Genombrott i Enronhärvan
Även om åklagaren naturligtvis talade i egen sak, så är uppgörelsen med paret Fastow ett genombrott i försöken att nysta upp mångmiljardhärvan i Enron.
Försöken att mygla för att driva upp företagets börskurser, lura investerare och dölja förluster avslöjades hösten 2001. Det ledde till en snabb kollaps, som i sin tur gjorde att tusentals anställda förlorade alla sina sparpengar.
Affären följdes av en rad avslöjanden om liknande mygel och brottslighet i andra storföretag, sjunkande börskurser och minskat förtroende bland allmänheten för företags-USA.
Dessutom väcktes många ännu obesvarade frågor kring president Bushs och vicepresident Cheneys kopplingar till företaget, som givit stora kampanjbidrag till Bush genom åren.
Högst tio års fängelse
Men i och med att paret Fastow nu lovat att samarbeta, i utbyte mot ett högst tioårigt fängelsestraff och nästan 24 miljoner dollar i böter för honom och högst fem månaders fängelse för henne, så hoppas åklagarna åtminstone få veta mer om de roller förre vd:n Jeffrey Skilling och förre ordförande Kenneth Lay spelade i fusket.
Båda har nekat till att de gjort något brottsligt, men de flesta bedömare tror att Andrew Fastow sitter inne med information som kan vara förödande för dem och andra i den forna Enronledningen.
Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se