Sundance-skvaller
Idag inleds det som brukar kallas världens största och viktigaste filmfestival för oberoende filmare - Sundancefestivalen i USA - ett evenemang där många regissörer och skådespelare under åren fått sina genombrott. Och lagom till årets festivalstart släpps en bok om just den oberoende filmindustrin - Down and Dirty Pictures av Peter Biskind. Och den målar upp en kritisk bild av bland annat mannen bakom Sundancefestivalen: veteranen Robert Redford.
Skvallrigare än en skvallertidning eller en kritisk granskning av en del av kulturvärlden som tidigare klarit sig undan alltför lätt. Omdömena är minst sagt delade om boken. En som knappast lär uppskatta den är alltså Sundancefestivalens grundare Robert Redford - visserligen skriver författaren att det inte går att ifågasätta Redfords stora insatser för de oberoende filmerrna, så kallade indies - men i boken anklagar samtidigt regissören Steven Soderbergh, som fick sitt genombrott vid festivalen med Sex, lögner och videoband 1989, Redford för att senare ha underminerat eller stulit andra Soderbergh-projekt. I boken skildras filmveteranen också som en obeslutsam och inte särskilt populär festivalchef.
Än hårdare är omdömena i boken om chefen för filmbolaget Miramax Harvey Weinstein, mannen bakom filmer som Good Will Hunting och Pulp Fiction - Spike Lee betecknar den bullrige och självcentrerade Weinstein som djävulen själv, och Bernardo Bertolucci kallar honom filmvärldens Saddam Hussein. Men han förlåts, enligt författaren, eftersom hans relativt lilla bolag vågar satsa på osäkra projekt, och oberoende filmare.
En recensent i tidskriften Newsweek tror för övrigt att boken kan komma att bli mer omdiskuterad på årets Sundancefestival än de filmer som visas.
Anders Ask