Fruktlöst möte mellan israelisk ambassadör och UD

Den svensk-israeliska konflikten inför nästa veckas konferens om folkmord består. Mötet på måndagen mellan den israeliske ambassadören och UD:s protokollchef ledde möjligen till ökad förståelse men inte till något avgörande om Israel deltar eller inte efter kontroversen om ambassadörens handgripligheter mot ett konstverk med anknytning till konferensen.

Israels ambassadör Zvi Mazel hade inget personligt behov eller politiska instruktioner om låg profil i folkmordsskandalen som den kallas, ambassadörens personligen genomförda attentat mot ett konstverk på Historiska museet i fredags.


Nöjd med handlandet
Nästan med stolt förtjusning beskrev han på måndagen sin aktion: hur uppretad han blivit och då ingen annan gjorde något, fick han göra det själv.


– Mina damer och herrar, jag hörde mig själv säga till den ansvarige mannen att om inte du tar bort det så gör jag. Så jag gick fram och drog ur sladden ur urtaget. Jag släckte ljuset så att ingen kunde se. Det är inte ett lagbrott att bryta strömmen, säger Zvi Mazel.


UD tonar ner konflikten
UD:s protokollchef Caterine von Heidenstam som kallat till sig den israeliske ambassadören, var den av de två som verkade ha störst intresse av att tona ner konflikten.


– Vi har förklarat att att agera som han gjorde är oacceptabelt men vi har också lagt till att vi kunde också förstå att under de omständigheterna kunde han känna upprördhet, säger hon.


Resultatet av dagens möte sas vara att dialogen ska fortsätta. Om Israels hot att bojkotta statsminister Göran Perssons intierade folkmordskonferens sa ambassadören att ”ingenting är beslutat”.


Bengt Therner
bengt.therner@sr.se