Barnen berättade om långvarig misshandel

Idag inleddes rättegången mot de fyra personer som står åtalade misstänkta för grov fridskränkning av tre pojkar. Pojkarna, som är tre, sex och åtta år gamla, ska ha misshandlats och kränkts under flera år av sin föräldrar och mammans bror och pappans nya fru.

De två äldsta pojkarna har idag berättat vad de har upplevt under de senaste åren. Ingen av dem fanns på plats i rätten. Istället visades inspelade videoband där de beskriver vad som hänt.


Pojkarna berättar bland annat att de blivit slagna med bälten över låren och med pinnar och ihoptvinnade skosnören över händerna. De visade var på kroppen de blev slagna, vem som slagit dem och hur ofta det hänt. Mellanpojken säger att de blir slagna när de har gjort något dumt, en gång lekte de till exempel med en fotboll och hade sönder ett glas och straffades.


Barnen berättar också om att de tvingats slå varandra och sig själva.


Men det är svårt för de unga syskonen att komma ihåg detaljer som när det har hänt och hur ofta, och det här är något som försvaret efterlyster eftersom de anser att åtaspunkterna är för vaga.


De fyra åtalde nekar till brottsmisstankarna. Alla utom mamman erkänner att de kan ha tagit tag i pojkarnas armar vid nåt tillfälle eller kanske ha knuffat dem, men att de aldrig har haft för avsikt att skada barnen.


Åklagaren vill att de fyra som straff ska utvisas och betala ett skadestånd på sammanlagt 230 000 kronor till barnen, men de åtalade hävdar att de är oskyldiga.


Morbrorn och styvmamman tycker dessutom inte att de kan åtalas under rubriceringen grov fridskränkning eftersom de inte har en nära relation till barnen.


Rättegången fortsätter imorgon med vittnesförhör med bland annat personal från den äldsta pojkens skolor.