Nazistledare från länet inför rätta - offren har levt i skräck

Två av de mest framträdande nazistledarna i Kronobergs län stod på måndagen inför rätta i Växjö tingsrätt, misstänkta för grov misshandel, grov skadegörelse och hemfridsbrott. Tre av deras offer berättade under rättegången om hur de levt i skräck efter det brutala överfallet.

Det var den 20 december som de två lokala nazistledarna och ytterligare tre personer trängde sig in i en lägenhet på Nydalaområdet i Växjö. Enligt åtalet var de beväpnade med olika tillhyggen och misshandlade flera personer som fanns i lägenheten.


Överfallet utlöstes av att en 19-årig släkting till en av de åtalade nazistledarna blev avvisad från lägenheten där hans före detta flickvän fanns. Han kallade på hjälp och visade sedan de beväpnade nazistledarna vägen till lägenheten.


Meningarna går isär om vem som slog vem, men en av dem som misshandlades svårt, Christian Lundqvist från Ljungby, pekar upprepade gånger under rättegången ut ledaren för Nationalsocialistisk front i Kronobergs län.


Rättegångssalen var fullsatt med sympatisörer till både nazistledarna och deras offer och övervakas av polisen. Och Christian Lundqvist berättar om den rädsla han känt för att vittna under rättegången, att han inte vågat ha sitt barn hemma efter överfallet och att han inte längre vågar bo kvar i sin lägenhet i Ljungby.


- Jag kommer att flytta så snart jag får chansen. Jag kan inte riskera både min och min familjs hälsa, säger han.


De två nazistledarna har nu också en ny rättegång att vänta.


En av dem åtalas för hets mot folkgrupp och misshandel i Växjö den 25 maj. Han bar då enligt åtalet en tröja med en text som anspelar på nazism och han misshandlade också två yngre män med sparkar och slag.


Den andre nazistledaren åtalas för förberedelse till misshandel vid ett bråk med invandrare i Ljungby i somras.