ÖB ligger lågt om försvarsbesparingar

Överbefälhavare Håkan Syrén är mycket försiktig med att uttala sig om att statsministern föregriper förhandlingarna inför årets försvarsbeslut och redan nu talar om besparingar och hur försvarets pengar ska användas till annat.

–Jag tror att det är första gången jag hör det uttryckas i bestämd form och då vill jag verkligen se det i sitt sammanhang innan jag kommenterar det, säger ÖB Håkan Syrén.


Omställningen kostar mer än planerat
Han ligger väldigt lågt och vill inte kommentera att Göran Persson redan nu talar om kommande besparingar i bestämd form.


Om ÖB själv fick bestämma skulle det förstås inte bli några besparingar alls.


Håkan Syrén varnar för att omställningen av försvaret kostar mer än planerat och att det därför saknas pengar redan i dag.


Så om politikerna tar ytterligare miljarder ifrån försvaret får ÖB svårt att leverera det politikerna beställt av honom: fler övningar, fler internationella insatser och bättre utrustning.


Förslag väntas i sommar
Den politiskt tillsatta försvarsberedningen ska först i sommar presentera sitt förslag på om och hur försvaret ska spara.


De alternativ som politikerna bett försvaret att analysera spänner mellan 3 miljarder kronor mer till sex miljarder kronor mindre i jämförelse med dagens årliga anslag på 40 miljarder kronor.


Kritik från oppositionen
Moderaternas representant i försvarsberedningen Gunnar Hökmark är kritisk till att statsminister Göran Persson redan nu slår fast att det blir besparingar.


– Om han vill att Sverige ska spela en viktig roll för fred och säkerhet runt omkring i Europa så kan han inte bara utgå ifrån att vi kan spara på försvaret. Det vi gör i dag och det vi behöver göra kommer att kosta pengar på ett annat sätt än vad det gjorde tidigare, men det kommer likväl att kosta pengar, säger Gunnar Hökmark.


Vänsterpartiets representant i beredningen är däremot på Göran Perssons linje.


– Försvaret både kan och ska dras ner. Exakt summa vill jag inte gå in på, det är en demokratisk process vi måste ha i partiet och så måste vi ha ett underlag från försvarsmakten. Men att det ska frigöras resurser från försvaret i det här säkerhetspolitiska läget är fullt klart, säger vänsterpartiets Berit Johannesson.Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se
Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se