Mer bredband i Uppsala och Knivsta

Redan i höst kommer nästan alla invånare i kommunerna Uppsala och Knivsta att ha möjlighet att få bredband, dvs en snabbare internetuppkoppling.

I dag presenterade de två kommunerna vem som ska bygga ut bredbandsnätet och hur det ska gå till. Och förutom att utbyggnaden kommer att gå så snabbt, är Göran Lundström, infrastrukturkoordinator vid Uppsala Kommun, mycket nöjd med hur många som kommer att nås av den här utbyggnaden.


- Vi har nått mycket längre ute i glesbygden än vi vågat hoppas. Vi hade räknat med att vi skulle nå 88-89% i våra mest optimistiska beräkningar. Istället når vi hela 94%.


Nästan alla invånare, var dom än bor i Uppsala eller Knivsta Kommun kommer innan 2004 är slut att ha tillgång till bredband. I dag är det nästan ingen utanför själva tätorterna Uppsala, Knivsta, Björklinge, Bälinge och Storvreta som har bredband. Resten av invånarna är hänvisade till det långsammare surfandet med telefonmodem.


Fördelarna med bredband jämfört med modemär flera. Förutom en högre hastighet så slipper man till exempel blockera telefonlinjen, vilket gör att man kan prata i telefon samtidigt som man surfar. Dessutom är avgiften fast, man kan alltså surfa hur mycket som helst utan att det kostar mer. Men det är alltså inte ALLA som nu får bredband, inte vissa glesbygdsområden. Täckningen blir 94 procent i Uppsala kommun och 92 procent i Knivsta.


Det är företaget Telia Sonera som har fått upddraget att bygga ut bredbandet och som står för den största delen av kostnaderna. Staten är även med och betalar en stor del av kakan. För Uppsala och Knivsta kommun blir kostnaderna sammanlagt 2,6 miljoner kronor. Man kommer mestadels att använda så kallad ADSL-teknik, där man nyttjar det befintliga telenätet. Det krävs dock en uppgradering av 44 telestationer till ADSL-kapacitet