Konflikt om Sveaskogs avverkning i Valvträsk

I tre år har byborna i den lilla byn Valvträsk 10 mil nordväst om Luleå kämpat för att få behålla ett skogsområde i anslutning till byn. På torsdagen ska statliga Sveaskog inleda avverkningen av skogen. Bråket har utvecklats till en infekterad strid mellan Sveaskog och Svenska Naturskyddsföreningen.

– Men de har ju tydligen bestämt sig för att de ska avverka och jag kan bara kalla det för maktmissbruk. Det är inget annat än rent maktmissbruk. Så här gör de. De kör över oss hela tiden. Det är inte första gången vi bli överkörda. Vi fick veta i måndags att skogen kommer att avverkas och de kommer att börja avverka på torsdag, så det går väldigt fort, säger Jonny Hallman, en av de boende i Valvträsk.


Det är nästan 20 minusgrader och Sveaskog har släpat ut ett gäng höga chefer i skogen för att förklara för byborna i den lilla byn Valvträsk varför de måste hugga ner deras skog.


Herman Sundqvist är biträdande skogschef på Sveaskog. Han tycker att de har gjort tillräckligt i och med att de skyddar 100 hektar en bit upp på berget.


Konflikt om avverkning
-Det är en väldigt viktig fråga för att det skogsbruk som vi bedriver är ju en väldigt viktig näring för Sverige och för Norrbotten. Jag tycker att vi ska sköta skogarna. Det är ryggraden i svensk ekonomi och som sagt en förnyelsebar resurs, säger Herman Sundqvist. på Sveaskog.


–Vi har gjort avvägningen att här ska vi avverka. Vi har inrättat reservatet, men skogen nedanför den avverkar vi och det står vi för, säger Herman Sundqvist.


Avverkningsbeslutet i Valvträsk kommer bara en månad efter avslöjanden om att Sveaskog huggit ned urskog i Lapplands inland.


Bråket i Valvträsk har blivit en viktig fråga även för Mikael Karlsson ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.


– Sveaskog har agerat dåligt. Man spelar ett maktspel och kör över lokalbefolkningen helt och hållet, säger Mikael Karlsson.


Förhandlingar kör fast
Men konflikten i Valvträsk handlar om mycket mer än om byborna ska få behålla sin skog. Det handlar om en skogsindustri som stadigt ökat sin avverkning och som nu är rädd att allt fler nya reservat ska sänka lönsamheten.


Konflikten är nu så infekterad att förhandlingar ofta kör fast redan innan de börjat. Mikael Karlsson har fått nog.


– Det som sker i Valvträsk idag när lokalbefolkningen står i minus 20 grader och protesterar mot det stora skogsbolaget, det är en tydlig signal på ett systemfel som finns i hela Sveaskog. Man förmår inte diskutera med människor och ta hänsyn i sin framfart och i sin iver att skövla skogen, säger Mikael Karlsson.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se
André Pettersson
andre.pettersson@sr.se