Höga förväntningar på Nokias bokslut

Vid lunchtid på torsdagen presenterar Nokia sitt bokslut för år 2003. Det är en begivenhet därför att Nokias prognoser anses vara vägledande för hela mobiltelefonimarknaden och det är viktigt att veta hur ledningen betraktar koncernens framtid. Det senaste är kanske det mest angelägna i Finland.

Visst säljs Nokia mest, men nog köper finländarna också andra märken. Under sista kvartalet, under julhandeln, gick det så bra att Nokia redan för två veckor sedan föregick torsdagens presentation av bokslutet för 2003.


Har redan överträffat förväntningar
Nokia-chefen Jorma Ollila konstaterade i ett börsmeddelande att koncernen på slutrakan överträffat inte barar analytikerna, utan också de egna förväntningarna. Det gäller inte bara ifråga om mobiltelefoner utan också inom enheten för telefoninätverk, Nokia Networks.


De glada signalerna fick Nokiaaktien att skutta upp 1,5 procentenhet över normalnivån under hela senaste året. Under torsdagen väntar sig analytiker och börsmäklare alltså klarare besked om huruvida den optimismen har grundligt fog för sig.


Vad Nokialedningen lägger fram vid lunchtid på torsdag blir avgörande inte bara för Nokaiaktien utan för bedömningen av hela telekombranschens nära framtidsutsikter.


Det sägs ju allmänt att den nu skulle vara på väg ur de senaste två-tre årens vågdalar.


Viktigt för varumärkets rykte
I Finland följer man förstås de här rapporteringarna alldeles extra noga. I telebutiken i Helsingfors menade man att Nokia som ”brand”, som varumärke, är av enorm betydelse för hela Finlands rykte i världen.


–Nokia är för Finland vad Volvo eller Ericsson är för Sverige, och kanske mer än så. 2003 stod till exempel Nokia för 70 procent av Helsingforsbörsens omsättning.


Vågar ni tänka tanken på vad som skulle ske med Finland ifall det började gå snett för Nokia?


–Visst, det skulle få väldiga följder för sysselsättningen i landet, säger försäljaren i telefonbutiken i Helsingfors.


Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se