TCO kritiserar uttalande om socialbidrag

TCO:s ordförande Sture Nordh säger att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons, inställning att utförsäkrade som blir utan ersättning kan söka socialbidrag i väntan på beslut om förlängd sjukpenning, är helt oacceptabel.

– Vad det handlar om är att regeringen har slarvat igenom förändringar i sjukförsäkringen som får förödande konsekvenser för sjuka människor. Och nu återstår bara socialbidrag.

Nu är det ju inte någon lång period som Husmark Pehrsson pratar om utan om en övergångsperiod när man väntar på besked om förlängde sjukpenning. Kan man aldrig tänka sig att det är rimligt?

– Det spelar ingen roll. Om du ska ha möjlighet till socialbidrag så måste du ha gjort dig av med alla dina egna tillgångar. Du ska vara utfattig, utan bankkonto, ha sålt sommarstugan och bilen innan du kan få ersättning från socialkontoret i kommunen. Det är ju just för att undvika detta, att göra människor fattiga, som vi har en sjukförsäkring, säger TCO.s ordförande Sture Nordh.

15 700 långtidssjuka utförsäkrades vid årsskiftet enligt regeringens nya regler. De ska i stället gå ett introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen. Den som inte vill delta får inte heller någon ersättning.

Men många av de utförsäkrade anser själva att de är sjuka. Och nu visar det sig att de som har gått med i programmet har fått sina ansökningar om förlängd sjukpenning strukna.

Enda möjligheten att ansöka om sjukpenning var därför att avstå från både introduktionsprogrammet och ersättning i avvaktan på ett beslut.

Det var alltså i den situationen som Cristina Husmark Pehrsson sa att socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numera kallas, kunde vara aktuellt.

– Det är därför försörjningsstödet är till. För att komplettera upp en inkomst så att man har en skälig levnadsnivå och för att man ska kunna bo. Det är därför vi har ett försörjningsstöd. Och för många av de här personerna kan det i så fall vara aktuellt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se