flyktingförvaren på malta

"Sveriges avvisningar är chockerande"

Rädda Barnen, Röda Korset och Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter har vädjat om ett stopp av Sveriges avvisningar av ensamkommande flyktingbarn till Malta, men migrationsminister Tobias Billström har upprepat att det inte är aktuellt.

Nu kommer också kritik på Malta från jesuitprästen Joseph Cassar, som är chockad.

– Det är bortom mitt förstånd, hur ett så stort och rikt land som Sverige kan skicka tillbaka människor till Malta, som är så litet och överbefolkat, säger prästen Joseph Cassar.

Han leder organisationen Jesuiternas flyktinghjälp, som nästan är ensam om att engagera sig i den enorma strömmen av invandrare, som tas emot här under fasansfulla former. Många låses in som i fängelser och hålls frihetsberövade i långt över ett år. Där hamnar också barnen, berättar Joseph Cassar.

– De ensamma barnen låses in under samma villkor som vuxna, det vill säga utan särskild omsorg.

Jesuitprästen säger inte det som rapporter varnat för under många år, att ensamma barn är mycket utsatta i trånga läger. För Joseph Cassar är det chockerande nog att Sverige alls avvisar några hit, särskilt med tanke på att Maltas justitieminister själv, enligt lokala medier, sagt att mottagningscentren ska fungera avskräckande.

Invandringsströmmen hit är ett europeiskt problem, anser Joseph Cassar, för afrikanerna vill inte hit utan norrut till rikare länder.

När jag säger att EU-regeln och Dublinkonventionen dikterar att asylsökande ska tillbaka till det första landet, där de sökte skydd, svarar jesuitprästen:

– Jovisst, Sverige kan inte ta alla, men Dublin-regeln borde skrivas om, så att den tar hänsyn till EU-ländernas olika förutsättningar och resurser.

När jag går ut från hans asketiska kontor passerar jag ett ensamt krucifix på väggen. Utanför väntar två eritreaner på eskort till sjukhuset. Den ena har ett gråvitt öga, som även jag kan se är helt sjukt.

Alice Petrén i Valletta, Malta
alice.petren@sr.se