Hästar och kor far illa

Ett stuteri utanför Uppsala som tidigare fått ett vitesföreläggande för vanvård av djur, har återigen anmälts. Förra veckan var miljökontoret på plats för att göra en ny kontroll på stuteriet.

- Det var ungefär så som man sagt. Det var lite kladdigt och blött i boxarna, säger djureskyddsinspektören Elisabeth Cobdahl.


I november 2001 gjorde miljökontoret sin första oanmälda visit på gården, som ligger några mil öster om Uppsala. Där fann man både nötkreatur och hästar som var väldigt magra. Det fanns stora brister i utfodring och renhållning, dessutom var vissa utrymmen som djuren stod i för små. Det fanns även djur med gödeslpansar, det vill säga intorkad avföring på kroppen, något som kan orsaka brännskador.


För ett år sedan kom kommunen med ett vitesföreläggande mot ägaren där denne ålades att åtgärda bristerna i sin djurhållning. Några saker har förbättras, ägaren har också valt att slakta sina nötkreatur. Men nu kom alltså en ny anmälan om att djuren inte tas om hand på ett bra sätt. Inspektören Elisabeth Cobdahl säger att det alltid är allvarligt när någon fått ett vitesföreläggande.


- Om man har ett vitesföreläggande och inte följer det så riskerar man ju att få det utdömt. Att man får betala de pengar som föreläggandet gäller.