Konflikt lördag 24 januari

Veckans program tar upp frågan om antisemtism: ökar den i Sverige och i andra europeiska länder? Eller missbrukas begreppet? Konflikt ringer upp den holländske författaren och debattören Léon de Winter, som menar att antisemtismen återigen förgiftar Europa som en konsekvens av den växande antiamerikanismen efter terrorattackerna i USA 2001.

Cecilia Uddén träffar också elever på ett Stockholmsgymnasium. Svenska kommittén mot anti-semitism hävdade i höstas att fientligheten mot judar har ökat på skolor där det finns många muslimska elever - vad ligger i det påståendet?


Dessutom intervjuas författaren Göran Rosenberg.I somras anmäldes Bröderna Anderssons Conditori i Sjöbo till Diskrimineringsombudsmannen för att man använt ordet ”negerboll” i sin bröddisk. Efter det blev ingenting sig riktigt likt. Konflikts Randi Mossige-Norheim nystar upp historien, som innehåller både mordhot och försäljningsrekord.I Danmark pågår en häftig debatt om hur danska PEN - en organistaion som verkar för yttrandefrihet över hela världen - inte har antagit en författare som uttryckt sig mycket kritisk mot islam. Men var gå r då gränsen mellan att vara kritisk och hetsa mot folkgrupp? Diskussion mellan Arne Ruth - svensk PEN-medlem och publicist - och Magnus Karaveli, Östgöta-Correspondenten.Radioteatern bidrar varje vecka med ett stycke kortteater - som alltid utspelas i en hiss. En liten scen, ett samtal, en händelse. Först ut är författaren Alexander Ahndoril, som specialskrivit triptyken med budet ”Du skall icke dräpa” som samlingsnamn. Första delen sändes i förra lördagens premiärprogram. Nu på lördag 24/1 hör vi andra delen, med titeln ”En grå häst”.Dessutom får blir det inrikesrapport från Malmö, regissören Björn Runge om svensk avundsjuka och ett nytt ord i Lindroths Lexikon.