Importerad el hjälper Sverige klara köldknäpp

Kylan över Sverige gör att elkonsumtionen på torsdagsmorgonen låg nära rekordnivåer. Men tack vare import har det funnits tillräckligt med el. Situationen var hela tiden betryggande, uppger Per-Olof Engman, vakthavande ingenjör vid Svenska Kraftnät i Råcksta i västra Stockholm.

–I morse hade vi höga överföringar av när det var hög belastning, men driftsituationen var hela tiden lugn. Vi hade goda marginaler och reserver, säger Per-Olof Engman..


Mycket importeras
Skärmarna hos Svenska Kraftnät visar hur elsituationen ser ut just nu, hur mycket som exporteras eller importeras. Just nu handlar det mycket om import från elproducenter i andra länder som Polen, Danmark och Finland.


I morse, under de kritiska morgontimmarna när Sverige vaknade, var konsumtionen drygt 26 700 megawatt. Därmed var konsumtionen uppe och nosade i närheten av rekordet från februari för drygt tre år sedan.


God försörjningssituation
Långsiktigt finns problem med elförsörjningen. Men kortsiktigt kan de svenska producenterna och importen klara elsäkerheten, säger Jan Magnusson som är generaldirektör vid Svenska Kraftnät.


–Vi har en väldigt god försörjningssituation just nu. Vi har en väldigt stor import. Vi importerar ungefär 15 procent av vad vi behöver i Sverige. Alla de stora kraftverken fungerar. Så vi hade klarat det även om det varit fem grader kallare i hela landet.


Läget verkar vara väldigt känsligt. Att vi nästan är uppe i ett nytt rekord nu. Vad säger det egentligen?


–Marginalerna i elsystemet har ju minskat under de senaste sex-sju åren. Vi blir mer och mer importberoende och vi blir lite känsliga för störningar, naturligtvis.


Sören Granath
soren.granath@sr.se