Tempererad exoplanet upptäckt

Av de 400 planeter som hittills har upptäckts utanför vårt solsystem har forskarna nu hittat den första som är lagom varm och som man kommer att kunna utforska i detalj.

– Det är ju ganska spännande att den ligger precis i det här tempererade området, där vi har letat men inte funnit några definitiva planeter tidigare. Och den här banan som planeten går i är väldigt cirkelformad, och det gör att det inte blir några stora temperaturvariationer, säger Malcolm Fridlund som arbetar vid europeiska rymdforskningsstyrelsen, ESA, i Holland och är en av dem som jobbat med upptäckten.

Att det är lagom innebär att man antar att ytan väntas vara minus 20 grader upp till över hundra grader varm. Temparaturen på planeten skiftar alltså inte under vandringen kring dess sol, och det gör att flytande vatten skulle kunna existera på planeten.

Det gör den nya planeten unik – andra planter som man hittat har antingen varit djupfrysta eller extremt heta, eller gått från det ena till det andra under vandringarna kring sina solar.

Den här ständigt lagom varma planeten kallas än så länge för Corot 9b, efter rymdteleskopet, och den är ungefär lika stor som Jupiter. Det är en gasplanet och antas mest bestå av väte och helium, och den ligger i Ormens stjärnbild 1 500 ljusår bort. Men något liv på själva planeten, det tror forskarna inte på.

– Nu måste det också sägas att den här planeten är lik Jupiter, och vi vet ju ingenting om något liv på Jupiter. Det förefaller ju tämligen otroligt, även om det inte är helt omöjligt. Men den nya planeten kan ju ha en måne, säger Malcolm Fridlund.

– Så det är snarare månen ni hoppas på?

– I så fall så skulle det väl vara det.

– Hur lång tid skulle det i så fall ta för er att hitta en sådan måne?

– Ja vi ska ju försöka. Vi ska titta med vårt rymdteleskop Corot och se om vi i ljuskurvan kan se några tecken på om det här skulle vara en ensam planet eller inte. Vi vet ju att alla jätteplaneter i vårt eget solsystem har fullt med månar omkring sig, säger Malcolm Fridlund.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens:
Deeg, H. J. et al. A transiting giant planet with a temperature between 250 K and 430 K, Nature Vol 464, 18 March 2010. Doi:10.1038/nature08856