Säpo larmas inte när misstänkta terrorister söker asyl

Migrationsverket slår inte larm när misstänkta terroristavhoppare söker asyl i Sverige. Därmed har Säpo ingen chans att kontrollera om terrorister tar sig in i landet. Ekot har mött sex asylsökande som arbetat inom terroristorganisationer. Inget av fallen gick vidare till Säpo.

Ett exempel är Mohammed, som hoppat av från terrororganisationen Hamas. Nu lever han gömd i Sverige under ett ständigt dödshot från Hamas, en organisation man inte själv kan bestämma när man vill lämna.


– ”Vi kan säga till dig när vi vill att du ska lämna oss, men du kan inte bestämma själv.” De säger till mig ”vi måste döda dig om du tänker lämna oss”, berättar Mohammed, som egentligen heter något annat.


Vägrade döda judinna
I sitt hemland var Mohammed medlem i den islamistiska terrorgruppen Hamas. För det är han dömd till 15 års fängelse i Jordanien.


När han vägrade att utföra en order om att döda en judinna återstod bara att fly från sitt hemland. Han betalade en flyktingsmugglare för att få komma till Sverige.


Bad om kontakt med Säpo
Mohammed berättade för sin asylutredare på Migrationsverket att han varit medlem av Hamas, alltså en medlem av en terroristorganisation som han nu ville hoppa av från.


Han sa vidare att han ville komma i kontakt med den svenska säkerhetspolisen för att be om skydd. Men ingen tog kontakt med honom utan han fick avslag på sin asylansökan och lever nu gömd någonstans i landet.


Noggranna instruktioner finns
För knappt ett år sedan skickade Säpo nya hemliga instruktioner till Migrationsverket.


Ekot har läst dem och där finns noggranna instruktioner om när Säpo bör kontaktas i asylärenden. Men Säpo kan inte kräva det av Migrationsverket, det finns inget stöd i lagen för det. 


För Mohammed är livet totalt förändrat sedan han gav Hamasledarna sitt beslut om att hoppa av.


– Jag sa till Hamas ”jag vill inte fortsätta jobba med er”, berättar Mohammed.


Ständigt dödshot från Hamas
Han lever under ständigt dödshot från Hamas och en rädsla för att bli utvisad från Sverige till Jordanien.


– När polisen hämtar mig betyder det att det är den sista minuten i mitt liv. Den sista minuten, säger han.


Margita Boström
margita.bostrom@sr.se
Jenny Nordberg
jenny@nordberg.as 
Nuri Kino
n.kino@journalist.com