”Hård styrning i Knutbyförsamling kan ha lett till mordet”

Atmosfären i Knutbyförsamlingen kan ha lett fram till mordet och mordförsöket för knappt två veckor sen. Det befarar Barbro Strandgren, som efter elva års medlemskap hoppade av från Filadelfiaförsamlingen i Knutby för drygt ett år sedan.

Det var en allt mer auktoritär atmosfär som till slut fick Barbro Strandgren att hoppa av, och hon har berörts starkt av det som hände för snart två veckor sedan. 


-Det är jättesvårt, jag har varit med i församlingen och haft roligt med en massa fina församlingsmedlemmar och så blir det såhär. Jag för står inte det, hur det kan gå så långt att människor mister livet, då kan det inte vara bra. Då måste vara något fel i församlingen. Jag sa många, många gånger att det kommer att ta en ände med förskräckelse om människor får styra och ställa såhär. Och det gjorde det också.


- Befarar du att det som hänt har med förhållandena i församlingen att göra?


-Ja, jag tror det. Att man är för hårt hållen, det gör att människor inte orkar.


Barbro Strandgren säger att församlingen förändrades när den kvinna som blivit känd som Kristi brud kom till Knutby. Hon tog snabbt över mycket av församlingsarbetet, la sig till och med i vilken litteratur och vilken form av musik som församlingsmedlemmar hade i sina hem. Och hon hörde också att det blev styrt från församlingsledningen vilka medlemmar som skulle gifta sig med varandra. Även där var det kvinnan som kallats Kristi brud som styrde mycket.


-Det märkte jag så fort den här unga flickan kom till församlingen. Hon tog över, tog över den dåvarade pastorns bibelstudier, när han talade lade hon sig i. Hon tog över hela församlingen, det blev så strängt , det blev så hårt i predikningarna. Helt plötsligt tappades nåden.