Matens Pris

Vart femte lamm hålls instängt hela livet

Efterfrågan på lammkött har fördubblats på tio år och de svenska lammproducenterna satsar stort på intensiv uppfödning inomhus. Många av lammen släpps aldrig ut.

Ekots granskning av påsklammen som gjorts i samarbete med Svenska Dagbladet visar att vart femte svenskt lamm hålls instängt hela sitt liv och får aldrig gå ut.

På Norrby Gård finns 700 lamm och 400 tackor i samma stall, ett djur per kvadratmeter.

Lammen föds i januari och hålls instängda fram till slakten i mars eller april, lagom till påskbuffen.

Det är så allt fler lamm föds upp nu för tiden i Sverige. Instängda i stallar, utan möjlighet att gå ut.

I andra länder får i princip alla lamm fortfarande gå ute året runt. Så är det även i de största producentländerna som Nya Zeeland och Irland.

Det finns en enkel anledning till det. Lamm är helt enkelt väldigt väl anpassade till ett liv utomhus, säger doktor Cathy Dwyer vid Scottish Agricultural College. Hon är en av världens främsta forskare på lamm och fåruppfödning.

Att som Sverige föda upp lamm i en intensiv produktion inomhus. Det är något nytt säger hon.

Cathy Dwyer befarar att djurens hälsa riskeras när de hålls inomhus.

– När djuren hålls tätt finns det risk för att de blir så stressade att de inte äter och svälter. Och att sjukdomar sprids lättare som till exempel att klövarna ruttnar eller att de får lungsjukdomar, säger Cathy Dwyer.

Att Sverige nu leder i utvecklingen mot en mer industriell lammproduktion bryter mot traditionen där Sverige ofta gått i bräschen för att djuren ska få ett bättre skydd. 

Sverige var ett av de länder som först tog bort burarna för grisarna och hönorna för att djuren i större utsträckning ska kunna utöva sitt naturliga beteende.

Men inom lammnäringen går utvecklingen åt motsatt håll när lammen stängs in.

Inspiration hämtas från en hårt kritiserad näring, den danska grisindustrin.

På lammproducenternas hemsida marknadsförs nya effektiva lammboxar i rostfritt stål av danska företaget Jyden Bur som är specialist på grisboxar.

"Fårinredningen är uppbyggd enligt samma princip som vår slaktsvinsinredning" står det i reklamen.

Men på Tomas Olssons gård Norrby går lammen på halm.

– Vi lägger på halm varje dag, vi gjorde det innan du kom, för att det skulle se bra ut, säger Tomas Olsson.

Tomas Olsson, är ordförande i intresseorganisationen Svenska Lammproducenterna, ser det som en positiv utveckling att allt fler lammproducenter håller lamm inomhus så att vi kan få färskt svenskt lammkött året runt.

– Jag tycker att det är en väldigt bra lösning för svensk lammproduktion, faktiskt, säger Tomas Olsson.

Hur tänker du kring det att de inte får gå ut?

– Jag har kontroll över mina djur och ser direkt om det är något som inte mår bra när jag fodrar. Jag vill påstå att det här är en väldigt sund produktion, säger Tomas Olsson ordförande för Svenska Lammproducenterna.  

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

I samarbete med Svenska Dagbladet