Lomper på vete- och rågmjöl

I Meny vecka 4 2004

½ kg kokta potatisar (t.ex. Beate)
½ tsk salt
2 delar fint rågmjöl
1 del vetemjölMal de varma potatisarna två gånger. Tillsätt salt så potatismassan
blir seg. Jo segare potatismassan är, desto mindre mjöl behöver man och desto bättre blir lomperne. Hur mycket mjöl som ska till i degen är avhängigt av hur mycket vatten potatisen innehåller. Det är viktigt att degen är så lös som möjligt, då blir lomperne mycket fina. Knåda in en lagom mängd mjöl och kavla ut degen. Stick sedan ut ett lagom stort degstycke med t.ex. ett lock eller skär runt en tallrik. Stek lomperne på stark värme. Svag värme ger torra lomper. Vänd dem under stekningens gång och ta upp dem när de har en vacker färg.Lomper på pulvermos
1 pkt potatismos (typ Kungsörnen)
2½ dl vetemjöl
3½ dl vatten
1 tsk saltBlanda det torra och tillsätt vattnet. Låt det svälla i 1-2 minuter. Bearbeta smeten så det blir en deg, tillsätt ev. ytterligare lite mjöl. Dela degen i 10 bitar och kavla ut varje degämne till en rund ej alltför tunn rundning. Stek dem torra i en stekpanna (eller prova med att baka dem i varm ugn). Täck dem sedan med en handduk eller liknande. Varje enhet är en lompe.


Lomper på vetemjöl
1 kg potatis, en god och fast sort
1 tsk salt
2-3 dl vetemjölPotatisen kokas med skalet på. Sedan skalas, mosas och blandas den med saltet. Blanda i vetemjölet. Ju mindre mjöl du använder desto bättre blir lomperne. Dela upp degen i 12-14 bitar och kavla dessa till runda plattor på ca 20 cm i diameter. Stek lomperne i torr stekpanna till de är ljusa, men med bruna fläckar. Lägg lomperne uppe på varandra och täck dem med en handduk eller liknande.