Chatt om matproduktion och djuravel

De svartvita mjökkorna mjölkar bäst i världen, men till ett högt pris för kornas hälsa. SR:s reportrar bakom Matens pris, Malin Olofsson och Daniel Öhman, chattade med lyssnarna om djuravelsindustrin inom livsmedelsproduktionen.

moderator:Nu börjar chatten! Vï håller på i ungefär 20 minuter, så ställ din fråga nu!
Peter:Hej! Grattis till Guldspaden! Har ni själva ändrat era matvanor något efter er granskning av matens pris?
Malin Olofsson:Jag tänker så mycket mer på det här nu förtiden. Svårt att handla när man vet så mycket om vad som ligger bakom produktionen. Men jag har inte ändrat mina matvanor särskilt dramatiskt - har varit intresserad och läst på långt tidigare vi började med det här arbetet.
monica:ni glömmer att upplysa om en hel del grejer tex. att fistulerade kor inte finns i vanliga besättningar utan på försöksgårdar för att tjäna i ett forskningssyfte. rolf axel nordström korsar linderödssvin med "vanliga" avlade grisar för att få större kullar. korsningar med vilsvin har han lagt av med. svenska kor mjölkar bäst i världen och är friskast. Ge en sanna bild av verkligheten istället för "sälja lösnummer"!
Daniel Ohman:Ja det finns väldigt mycket man kan berätta om. Vi har försökt att ge en så allsidig bild som bara möjligt av en livsmedelsindustri som drivits väldigt långt i en utveckling mot ständigt lägre priser.
lena:ville bara säga Tack!
Malin Olofsson:Vad roligt att du lyssnar!
Lina:Jag anser att ni sysslar med sensationsjournalistik, håller ni med?
Daniel Ohman:Nej
Peter:Hej! Grattis till Guldspaden! Har ni själva ändrat era matvanor något efter er granskning av matens pris?
Daniel Ohman:Tack ! Ja att gå till affären blir bara svårare och svårare. Generellt sett brukar jag försöka att välja ekoligiskt producerade varor. Då ökar chansen till att de är producerade på ett bra sätt. Men säkert kan man aldrig veta
Thomas Grunseli:Är alla reportrar numera veganer på ekot? Börjar bli tjatigt att lyssna till er: är det inte grisar så är det kor etc etc. När kommer nästa larmraport om grönsakerna?
Daniel Ohman:tråkigt att du inte gillar våra program. Men att vi rapporterar så mycket om djur beror på att det finns oerhört stora problem i köttindustrin. När det gäller grönsaker så har vi ägnat ett helt program åt den holländska växthusindustrin. Jag är inte vegan utan äter kött av alla slag.
Bonde:Att det skulle ta väldigt lång tid att utveckla korna är nonsens! Faktum är att avelsföretagen tar genetiska prover redan på spädkalvar som visar avkommornas produktionsegenskaper. Det är inget annat är en avkastningskapplöpning! Svensk mjölks tidning, Husdjur, skriver i senaste numret om rekordavkastningar på över 20 ton mjölk ur en ko per år!!
Malin Olofsson:Det var ett roligt ord "avkastningskapplöpning". Särskilt i djursammanhang :) Men då kanske det går fortare då att få fram kor som inte mår dåligt. Rapporter visar att det inte ens är särskilt lönsamt att ha de här svartvita holsteinkorna eftersom de slits ut tidigt. Får sjukdomar och mjölken sinar och det ibland innan bönderna fått igen det de betalade för kon när de köpte den.
Harsta:Daniel ryktet sger att du är vegan stämmer det ?
Daniel Ohman:jaha det var intressant. Det visar väl bara att man inte ska lita på rykten.
Karim:Tack för att ni belyser och undersöker hur mat produceras. En aspekt som jag saknar är inverkan på näringsvärde och halter av bekämpningsmedel. Har ni möjlighet att gräva lite i det? Tex hur näringsrika är spanska/holländska paprikor och vilka halter bekämpningsmedel har dom? För man undrar hur mycket man i slutändan får i sig? Och en sak, smaken. Hur påverkas smaken?
Daniel Ohman:Generellt sett så är det ganska bra kontroll på att det inte kommer för mycket bekämpningsmedel i maten vi importerar. Vi är oftast mer måna om vår egen befolkning än om de som arbetar i länderna där maten produceras. Men visst. Det är mycket möjligt att vi borde belysa även denna fråga mer. Hör gärna av dig om du har några tips daniel.ohman@sr.se
Klara:Gör ni mest reportage om djur? Visst var det ni som gjorde reportaget om grisarna?
Malin Olofsson:Det var vi som gjorde inslagen om den danska grisnäringen. Jag är reporter med specialinriktning på miljö, klimat och hållbarhet så nej - jag gör absolut inte bara inslag om djur. Men när det kommer till livsmedelsindustrin så är det djuren som blir de som lider mest när priserna pressas. Men en intensiv köttproduktion innebär också stora klimat- och miljöproblem.
Mats Sjöquist:Varför valde ni att belysa situationen Holland i stället för den svenska?
Daniel Ohman:Vi valde att belysa den holländska växthusindustrin eftersom den är så stor och mäktig. Den är dessutom fullkomligt beroende av naturgas. I Sverige är bilden mer splittrad. Men vi kanske tittar närmare på även svenska växthus i framtiden. Om det är djuravel du syftar på så beror det på att ett av världens största djuravelsföretag ligger i holland.
Bibbi Jansons:Vad var syftet med hålet (vidrigt, fruktansvärt!) rakt in i kons mage, som ni pratade om igår???
Malin Olofsson:Kul att du lyssnade igår. Missa inte filmen på hemsidan sr.se/p1/matenspris - där finns bilderna från vårt besök i stallet där. Det är en experimentko som man undersöker hur kossan omvandlar fodret den äter. Vill se hur kornas mjölk påverkas av fodret de äter. Ett syfte med sådana undersökningar är att se hur man kan få korna att mjölka mer fast med mindre eller billigare foder.
Chris:Hej! Folk brukar bli upprörda när djurindustrin granskas, men glömmer fort och beter sig snart som förut. Tror ni er serie kan få ett större genomslag och faktiskt påverka folks agerande?
Daniel Ohman:Jag tror faktiskt det. Det är sant att majoriteten nog kommer glömma och leva vidare som de alltid gjort. Men vi har fått så oerhört mycket starka reaktioner från människor som säger att de lagt om sina vanor på grund av det vi berättar. Om inte annat så tror jag att serien kan få folk att tänka till ett steg till kring hur den mat de äter produceras.
lina:Om svenska folket inte hade varit så distansierat från det svenska jordbruket hade det då blivit ett sådan uppmärksamhet då?
Malin Olofsson:Nä kanske inte. Då hade ju fler vetat hur det ser ut i produktionen. Men idag är det väldigt få som faktiskt har kontakt med de som producerar deras mat. Men sedan kan det vara svårt att undersöka saken så som vi gjort när vi tittat på hela system som tex grönsaksproduktionen i de holländska växthusen.
Werner Larsson:Är det så stor skillnad mellan röda och svarta när det gäller hälsa?
Daniel Ohman:ja det är faktiskt ganska dramatiska skillnader. Det har inte minst svensk mjölk själva visat. Forskning visar dessutom att lönsamheten inte är bättre hos de svarta korna ändå väljer allt fler bönder dessa kor. visst är det konstigt?
Lars:Grattis till guldspaden! Tycker ni att den numera nedlagda djurskyddsmyndigheten bör återinrättas? Djurskyddslagen må vara bra men när ingen ser efter att den följs. Vad anser ni om Djurrättsalliansens avslöjande ang. svinuppfödning i Sverige och den metod de använde?
Daniel Ohman:tack! Jag har ingen åsikt angående djurskyddsmyndighetens vara eller icke vara. Det viktiga är att man ser till att lagarna efterlevs inte om det finns en egen myndighet eller ej. Den metod djurrättsalliansen använde är ingen metod som vi kan använda oss av. vi har bla när vi granskat den danska grisindustrin fått se värre förhållanden när vi besökte gårdarna helt öppet så jag är inte säker på att man måste ta sig in olovandes för att avslöja missförhållanden. Men visst deras material visade på en del rätt hemska missförhållanden Och i den mån vi kunde kontrollera att de stämde så rapporterade vi också om detta här på ekot.
moderator:Eftersom vi får in så många intressanta frågor fortsätter chatten med Daniel och Malin en kvart till. Passa på att ställa din fråga nu om du vill hinna få svar!
Anders:Varför kan ni inte göra reportage om "BRA" matproduktion istället?
Malin Olofsson:Om du lyssnar på allt vi gjort under de här veckorna som vi jobbat med matens pris så kommer du upptäcka att vi trots allt (även om det är i mindre utsträckning) tagit upp alternativa exempel. bland annat i studio. På söndag kl 13.00 kommer vi också går vidare på det spåret. Fråga olika aktörer hur de tycker att det ska se ut. Men som vi ser det i nuläget så är det få som fått informationen om hur det ser ut om man tar sig bakom de röda prislapparna. Vad som händer när mycket fokus ligger på att pressa priserna. Men visst, när man är medveten om problemen så vill man gärna blicka framåt. Kanske en ny serie i P1?
stefan:Har ni något alternativ på ko raser som bönderna kan välja på? Jag har åkt som säljare inom lantbruk i ca 20år i hela europa, min uppfattning är att avelen med stora juver och juverhälsa är på väg mot en mindre storlek. mycket på grund av att mjölkrobotarna kräver mindre juver. Har ni tagit med det i er granskning? Utvecklingen, specielt i Norden går mot att ha lösdrift. Det gör att djuren får mycket mer motion än tidigare. vi har även en lag i Sverige att alla kor måste gå ute om sommaren. hur påverkar det hälsan jämfört med andra länders som inte har denna lag. många raportwer kommer från Tyskland och benelux länderna, som inte har samma regler som Norden och Sverige. Viktigt för er att göra en rättvis bedömning som gäller Svenska förhållanden och inte för att skapa rubriker. (hoppas Jag).
Daniel Ohman:Vår granskning gäller endast aveln. Och de skillnader i hälsa som vi beskriver kommer från svensk mjölks egna undersökningar och svensk forskning. även de rödvita korna (srb) mjölkar ganska mycket men deras hälsa är väsentligt bättre än de svart vita. Dessutom är det minst lika bra ekonomi för lantbrukaren att använda dessa kor så man undrar ju varför alltfler väljer de svartvita. Även om många avlare i dag pratar om att det inte bara är produktivitet som är vikitigt så går utvecklingen fortfarande åt att korna ska producera mer och mer .
Per:Tack för ert enastående arbete! Ni som har sett eländen med egna ögon - tror ni att det finn något hopp om att det kommer bli bättre? Era program samt de rapporter om eländig djurhållning de senaste månaderna har fått mig att besluta mig för att minimera min konsumtion av allt kött och så snart som möjligt lära mig att leva som vegetarian. Bara min hund kommer fortsättningsvis äta kött.
Malin Olofsson:Tack för din uppmuntran! Men all köttproduktion behöver ju inte vara dålig. Ett exempel, kanske en hållbart fiskad fisk är bättre än en växthusodlad aubergine som krävt mängder av fossil energi... Det beror ju på vad man själv tycker är viktigast att ta hänsyn till vid matinköpen.
Ulf:Ni har fel om storleken på holestin juvren det är SRD som just nu har jätteproblem med juverstorleken, Vi har 120 kor och måste byta ras från SRB yill H bar för att dom får för stora juver.
Daniel Ohman:Vi har inte pratat något om juverstorlekar. Men tittar man på statistiken har Slb (holstein )betydligt fler problem med sjukdomar och mastit än srb.
Oskar:Tack för en mycket bra reportageserie! Vad blir nästa steg för er?
Daniel Ohman:Tack! Vet inte vad vårt nästa steg är. Har du någon idé
Dan:Att fler lantbrukare väljer Holstain är väl en sanning med modifikation, är det inte mer korrekt att konstater att det blir fler Holstain kor pga de besättningarna som har svarta kor växer medans de som har röda tendera till minska när deras lantbrukare väljer att lägga ner. Jag är lantbrukae själv och kan inte påminna mig om att jag känner till någon kollega som aktivt bytt ras.
Malin Olofsson:Vi har utgått från svensk mjölks siffror på hur utvecklingen av mjölkproduktionen. Men visst det är många av de som haft mindre besättningar av den rödvita-sorten som slagits ut. Och du kan ha rätt i att en mer korrekt beskrivning är att det är allt mer mjölk som kommer från holsteinrasen.
Sophie:Kan man få tag i dessa djurbönder och behöver de hjälp. Vad har de för djursyn. Det har gått för långt nu, hur gör dessa bönder när en ko skall kalva utan bedövning? Drar man ut kalven eller skär bönderna upp magarna och syr igen utan bedövning. Jag frågar? Snart kommer jag åka ut och kolla bönder hur de beter sig och smygfilma.
Daniel Ohman:Bättre tycker jag isåfall att du hör av dig till de företag som Scan och Arla som säljer mjölken och köttet och förklarar att du inte tycker att det är bra.
gunnar:Handeln, eukommissionen, producentföreningarna; alla med makt att förändra och påverka hänvisar till konsumenten som den som ska ta ansvar. Det är naturligvis inte rimligt. Kommer ni att jobba med att avslöja denna dubbelmoral?
Malin Olofsson:Vi vill gärna titta mer på vad politiker och handeln gör i den här frågan. Vilket ansvar som ligger på de olika parterna.
Ola:Vad anser ni om att svenska lamm får leva sina korta liv inomhus - och den märklige jordbruksmnisterns svar, att det är helt okej? Avskyvärt enligt min uppfattning!
Daniel Ohman:jag anser att konsumenterna åtminstone har rätt att få veta hur lammen hålls så att de själva kan göra ett aktivt val i butiken. Det är ju inte självklart att man ska välja svenskt kött bara för att det är svenskt. Om man tycker att det är viktigt att lamm ska få vara ute så är det ju bättre att köpa lamm från ex irland eller nya zeeland.
Docenten:Är det rimligt att man som s k grävande journalist hanterar fakta på ett sådant sätt att man väljer fragment här och där och klipper ihop det så att det passar den vinkling man vill få fram för att det ska bli ett spännande reportage? Sedan basuneras det ut som avslöjanden i Ekot. Mycket allvarligt om denna typ av journalistik ska styra vårt land.
Daniel Ohman:Det är rimligt att journalister gör sitt yttersta för att ta reda på sanningen och sedan presenterar detta så korrekt och lättfattligt som möjligt. Det är också det vi försökt göra.
moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten. Sista chansen att ställa din fråga till Malin och Daniel!
Göran Svensson:Har suttit i svensk avels styrelse i tolv år och då kunnat se en stark förbättring på hälsosidan hos både röda och svarta kor. Det unika avelsprogram vi har i Sverige har vi exporterat till bland annat USA, effekten på hälsan hos USA kon har varit enorm. Man har korsat svensk SRB med Holstein och fått en ko med bra produktion och hälsa.
Malin Olofsson:Det har säkert blivit bättre men samtidigt visar branschens egna rapporter att de svartvita holstein-kornas hälsa ändå är sämre än de rödvita kornas.
Kerstin:DE svartvita korna har faktiskt många fördelar också. Bättre juver t.ex ger renare kor, mindre skador på juvret och därmed också friskare kor, korna rör sig bättre och ger skötaren bättre arbetsställning när hon/han ska mjölka kon.
Daniel Ohman:Det finns säkert vissa fördelar. Det vi försökt visa på är att djuraveln drivits väldigt långt i jakten på lägre priser och då är holstein korna ett exempel.
stefan:om man vill ge er information om verligheten sk. inside information. hur gör man då?
Daniel Ohman:Då mejlar man mig på daniel.ohman@sr.se eller ringer på 0730567026 sån information vill vi gärna ha!
Lars:Hej, Ni gör ett fantastiskt jobb och programmet är kanon. Ni talar mycket om djur och hur illa de far pga vår köttkonsumtion. Man får intryck av att man ska vara noga med vad för slags kött man köper och äter. Att man, för djuren, miljön, hälsan, bör minska eller helst avstå från kött är inte något som framkommit, vad jag hört. Varför inte?
Daniel Ohman:Vi vill inte komma med pekpinnar om hur folk ska göra eller inte göra. Men frågan om vad vi ska äta kommer komma upp i det kommande programmet av matens pris. på söndag.
Gunnel S.:Tack för era reportage! Det var på tiden att det hemska som sker inom djuruppfödningen belyses. Kan ni tänka er att också göra reportage om djurtransporter och inte minst hur djuren behandlas i slakterierna? Djur som hamnar på slakterier är dömda till döden utan att vara det minsta skyldiga. De dör för oss, de har fått lida för oss kanske under hela sin tillvaro och de lider svårt när de till exempel kvävs i koldioxiden. Medkänsla finns inte.Det glöms bort att det handlar om levande varelser. Slakterier måste avvecklas. Den som sett hur det går till anser att dessa grymma inrättningar inte hör till ett civiliserat samhälle.
Daniel Ohman:nej jag tycker inte att vi ska lägga ner slakterierna.Däremot göra djurhållningen och slakterierna bättre.
ambjörn:Ni säger att ni vill undersöka vad som händer när maten är så billig, men de djurägare och forskare som anklagas för djurplågeri i era program driver ju inte den utvecklingen. Det är handlarna och konsumenterna som är orsaken till de nya produktionssystemen, men de ställs inte "till svars".
Malin Olofsson:Jag tycker inte heller är det är särskilt intressant att titta på enskilda bönder utan det är mer intressant att titta på strukturerna som gör att de måste leverera till så lågt pris. Vad som händer då i produktionen. Och vi har hela tiden ställt frågor till politiker, företag och handeln. På söndag i matens pris kl 13.00 i P1 blir det mer av det.
Jan Stenqvist:Hej! Hur mycket mer får man betala för griskött (t.ex genomsnittligt kilopris) från Ängavallen jämfört med kött från ICA.
Daniel Ohman:Väldigt mycket mer
Dan:Jag tycker det är synd att det alltför sällan framkommer att för en lantbrukare svensk/dansk/amerikan eller var han nu kommer ifrån, så är det abslout viktigast för honom ett friskt djur som mår bra. Och att de flesta bönder arbetar för det och att det är en liten grupp som missköter sig.
Daniel Ohman:Jag tror säkert att alla gör sitt bästa. vi vill inte hänga ut enskilda bönder utan vill visa på problem i systemet.
moderator:Nu är chatten avslutad. Malin och Daniel tackar för alla intressanta frågor och hoppas ni är nöjda med svaren. Missa inte nästa och sista avsnittet av Matens pris nu på söndag, kl 13:00 i P1.