Örebro

Polisinsats ger höga våldtäktssiffor

Polisens sätt att söka upp drabbade kvinnor kan vara en orsak till varför antalet anmälningar om våldtäkt i Örebro är högre jämfört med jämförbara städer. Förra året gjordes omkring 30 anmälningar om våldtäkt i Örebro och det är dubbelt så många som i Västerås.

Att antalet anmälningar om våldtäkt och försök till våldtäkt är så många i Örebro kan ha sin naturliga förklaring. Det menar länspolismästare Kalle Wallin.

Det gjordes nästan dubbelt så många anmälningar i Örebro 2009, om våldtäkt och försök till våldtäkt utomhus, mot i jämförbara städer.

Nu menar länspolismästaren Kalle Wallin att en orsak kan vara polisens sätt att söka upp drabbade kvinnor.

-Vi är aktiva och ringer upp personer för att få deras historier, säger han.

Enligt Kalle Wallin ska det vara anledningen till att Örebro sticker ut när det gäller statistiken för våldtäkt.

Men den teorin tror inte Sören Svensson på BRÅ, Bråttsförebyggande rådet, i Örebro på. Han menar att med uppsökande verksamhet når man andra grupper, än bara de våldtäkter som skett utomhus.

Eftersom den statistik som visar att Örebro sticker ut i statistiken rejält, gäller våldtäkter och försök till våldtäkt som skett utomhus, så är han tveksam.

Men att polisen aktivt söker upp utsatta kvinnor är inte den enda orsaken till att så många våldtäkter och våldtäktsförsök sker i Örebro, menar Kalle Wallin.

Han tror att problemet ligger i brottsrubriceringen. När örebropolisen gör sina brottsrubriceringar så kan de rubriceras som våldtäkt även om det senare visar sig att det inte var så.