Fortsatt förbud mot elfenbenshandel

Miljö och naturvårdsintressena världen runt applåderar beslutet att inte göra det lättare för Tanzania och Zambia att sälja elfenben från elefanter. På det pågående FN mötet i Qatar om handel med utrotningshotade djur beslutade deltagarna att den afrikanska elefanten fortfarande ska betraktas som utrotningshotad.

Under 70 och 80 talet halverades nästan hela det afrikanska elefantbeståndet på grund av jakten på elfenben. Sen 1989 då FN organet  beslöt att förbjuda handeln med färskt elfenben har den afrikanska savannelefanten återhämtat sig rejält, forskarna räknar med att det finns ungefär 500 000 individer. Under två tillfällen, har CITES tillfälligt gett bland andra Sydafrika och Zimbabwe tillåtelse att sälja ut sina lager av elfenben, något som gjordes senast 2008. Men enligt flera studier har det faktum att det funnits lagligt elfenben på marknaden gjort att tjuvjakten har ökat, det är nämligen svårt att härleda varifrån elefantbetarna kommer och den stora efterfrågan från framförallt Kina och Japan har gjort att det återigen skjuts fler elefanter illegalt. Det var anledningen till att Tanzania och Zambia inte fick tillstånd till att sälja ut sina lager av elfenben och inte heller att klassa den afrikanska elefanten som mindre hotad.

– Detta är en klar signal till de här länderna att de har misslyckats med förvaltningen av sina elefantpopulationer därför att man inte kommer åt tjuvjakten, säger Allan Carlson på Världsnaturfonden, själv uppväxt i Tanzania.

Men det är inte bara den afrikanska savannelefanten som hotas av tjuvjakten, även den mindre släktingen afrikansk skogselefant som det finns betydligt färre av jagas nu hårt, det är också betydligt svårare att kontrollera skogselefanterna eftersom dom lever i tät skog i centralafrika. Therese Hart som är dvärgchimpansforskare mitt inne i djungeln i södra Kongo-Kinshasa berättar att tjuvjägarna där har betydligt bättre utrustning än dom få vakter som finns.

Frågan om elfenbenshandeln har dominerat CITES mötena 20 år tillbaka, nu försöker man föra över den till de länder som berörs i första hand. Det säger Yvonne Lundell på Naturvårdsverket som finns på plats vid förhandlingarna på mötet i Doha i Qatar.

– De här frågorna går tillbaka till Afrika där de får diskutera och försöka komma överens.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se