Främlingsfientliga åsikter väcker oro

Var sjunde Helsingborgare, eller 15 procent av invånarna, har främlingsfientliga åsikter. Det visar en undersökning som utvecklingsnämnden i staden låtit göra för att se vilka attityder som råder.

– Vi och många andra har anat att det finns främlingsfientlighet i staden, säger Kjell Lundin, socialdemokratisk ordförande i utvecklingsnämnden. Nu fick vi bekräftat att det var värre än väntat.


I senaste valet fick Sverigedemokraterna plats i Helsingborgs kommunfullmäktige, nazistiska grupper har länge haft fäste i staden. Nu senast visar utvecklingsnämndens undersökning att 15 procent av invånarna har främlingsfientliga åsikter.


– Det är oroväckande att så många har främlingsfientliga åsikter, säger Kjell Lundin och fortsätter: Andelen 15 procent är högre än riksgenomsnittet som ligger på 10 till 11 procent.


I undersökningen avslöjas också en del märkliga motsägelser, säger Kjell Lundin.


– En majoritet av de som svarat på enkäten säger att det är bra om olika etniska grupper blandas i bostadsområden samtidigt som man svarar att man inte vill ha invandrare i det egna området.


Nu ska undersökningens resultat analyseras och utvecklingsnämnden planerar en uppföljning nästa år.


– Det viktigaste nu är att se till att olika etniska grupper möts så de kan lära känna varandra, konstaterar Kjell Lundin.


Anna Hanspers