Kritik mot studentfest i Umeå

Handelshögskolans studentförening i Umeå har fått rejäl kritik idag för en herrsittning som de hade i lördags.

Universitetsledningen och studenkåren har fått rapporter om att tjejer ska ha poserat i underkläder och att killarna slickat chokladsås från deras kroppar.

En kul grej, eller tyder det på en unken kvinnosyn? Diskutera!

Nils Larsson är ordförande i Umeå universitets studentkår.

– Vi tycker att det är oacceptabelt, vi har jobbat mycket med de här frågorna de senaste åren. Vi vill ha ett välkomnande studentliv där alla känner att de kan delta och som är fritt från kränkingar och könsförtryck.

Men Ludwig Sikström som är ordförande för studentförening på Handelshögskolan på Umeå universitet, säger att mycket av det som rapporterats om festen är taget ur sitt sammanhang.

– Det här med chokladsåsen till exempel var absolut ingenting som var planerat för sittningen, det var något som hände mellan två personer som ett skämt. Tjejen som hade chokladsås på sig var dessutom fullt påklädd i klänning och kavaj.

Men Ludwig förstår ändå kritiken mot handels studentförening som kommer från både universitetsledningen och Umeå universitets studenkår idag.

– Om man lyfter bilderna ur sitt sammanhang så är de inte försvarbara någonstans. Det är ingenting vi kan stå bakom, vi måste se över kommunikationen så att det här inte händer igen.

Senare idag kommer de tjejer som arrangerade herrsittningen att skriva en debattartikel om det som hänt, och Umeå universitets studentkår med ordförande Nils Larsson säger att de har startat en utredning.

– I första hand måste vi nu reda ut exakt vad som har hänt, vilka som har varit ansvariga, och var i rutinerna det har brustit.

Tidigare i höstas hade tjejerna på Handelshögskolan en fest där killar uppträdde i bara kalsonger, och Nils Larsson säger att han tycker att det är precis lika dåligt. Samtidigt säger Ludwig Sikström att det är intressant att den sittningen inte orsakat samma uppståndelse som herrarnas i lördags.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se