Muslimsk standup på Södra Teatern

Shazia Mirza är brittisk stå-up-komiker. Hon kommer från Birmingham, och är egentligen utbildad biokemist och lärare. Men sen tre-fyra år tillbaka har hon satsat på stå-upp-komiken. Hon har vunnit flera priser för det och det sägs att hon är den enda muslimska kvinnliga stå-upp-komikern i världen. Och inför hennes besök på Södra Teatern i Stockholm har svenska tidningar skrivit spaltmeter om henne, och då blev så klart de två inplanerade föreställningarna till slut fyra.

Tidningarna har banne mig försökt överträffa varandra i vem som kan göra mest förhandsreklam för Shazia Mirza. För det enda trista med föreställningen är att nästan alla skämten redan gått att läsa, och inte ens ett jätteroligt skämt är lika roligt andra gången man hör det.


Men det är kittlande för att Shazia Mirza driver med både sig själv och med oss, vi som hon säger kommit dit för att begapa den kvinnliga muslimska komikern. För det är ju som en freak show: en muslimsk kvinna, i sjal dessutom, som är så rolig och kool som Shazia Mirza. Så begeistrade blir vi, precis som medierna, att vi går dit i floder för att se henne. Hon tror inte ens att vi riktigt förstår vad hon säger, fast vi nog visst gör det.


Sen läser hon upp mejl hon fått av folk. Hatmejl och kärleksmejl. Mejl från män som vill gifta sig med henne. Fast dom verkar ofta väldigt sugna på att få asyl i Storbritannien också. Och mejl från muslimer som tycker hon ska lägga av, för hon skändar religionen. Men allt jag skämtar om är sant, säger Shazia Mirza, och hur kan sanningen skända religionen?


Det blir en blandning av skämt och allvar. Ibland sätter sig skrattet lite i halsen eller blir väl högt och gällt där i bänkraderna. Vi är alla så välvilliga och glada över den här roliga, vältaliga muslimska kvinnan. Hon får gärna skämta om oss, gärna späka oss lite, för innerst inne skäms vi över vår egen rädsla när nån med mellanösternutseende sätter sig bredvid oss på planet.


Stina Haraldsson


Men det var nog ändå Merzias förband, Özz Nujen, som tog hem publikens gunst på Södra teatern i helgen när han bjöd in till hårdkokt komik om språktester och om håriga kurder. Publiken fick till och med provsmeka hans håriga mage.


Och när han presenterade väder på TV som turk och eritrean, då var det svårt att inte glida ner på golvet av skratt. För Özz Nujen är inte bara en rolig pratkvarn. Hans sätt att arbeta med kroppen på scen påminner om och är faktiskt nästan i klass med både Robert Gustavsson och John Cleese.


Jesper Lindau