Mikael Wiehe gör musik av politik sett ur folkets ögon

Mikael Wiehe är på jakt efter de som styr och ställer. Inspirationen har han fått vid morgonkaffet berättar han i P4 Extra.

På nya skivan "Ta det tillbaka" får både Daniel Westling, Jimmie Åkesson och Gud sig en släng av sleven.

- Det är en kontrollerad och målinriktad vrede, som person är jag så godmodig att jag nästan skäms för mig själv.

  har spelat på ett oräkneligt antal stödkonserter, till förmån för Sydafrika, Nicaragua och Chile. Hans låtar som Flickan och kråkan, Titanic och Keops pyramid nynnas - trots sin ålder flitigt av gamla och nya fans.

Bakgrund

Mikael Wiehe har en hustru och fem döttrar och kommer ursprungligen från Stockholm. Hans texter är inspirerade av bland andra Bob Dylan kan delas upp i politiska och personliga.

Älskar Dylan

De politiska låtarna behandlar ofta politik sett ur folkets ögon eller det som han själv anser är orätt.

Wiehe har under många år tillskrivits rollen som förgrundsfigur för den svenska vänsterinriktade musikrörelsen och har under alla åren haft ett starkt politiskt och socialt engagemang.

Men hur mycket medelklass är Mikael Wiehe egentligen undrar Erik Blix.

- Jag är väl som de flesta från medelklassen lite kluven, dels hade jag en släkt som jag kunde luta mig mot dels hade jag en hårt arbetande mamma, säger Mikael Wiehe som är uppväxt i den näst mest borgligt röstande stadsdelen efter Djursholm.

Tillsammans med Björn Afzelius spelade han bland annat i Hoola Bandoola band fram till upplösningen 1976 och han understryker gärna hur mycket han älskar Bob Dylan.

Nu, 2010, förklarar Mikael Wiehe krig. Nu får det vara nog har han sagt...

"Politiker, bankdirektörer och kungahus i Sverige: anse er varnade. 24 mars tar det hus i helvete".