trafik

Nu jagas bilister på gamla avgifter

Du kanske är en av de som betalar, men många struntar i att betala registerhållningsavgiften för bilen. Men nu ska pengarna in.

Det har varit fritt fram i flera år för bilägare att strunta i att betala registerhållningsavgiften. Allt fler bilägare har satt i system att strunta i avgiften och det här har kostat Transportstyrelsen och skattebetalarna tiotals miljoner kronor årligen.

Men nu skärper myndigheterna rutinerna och har börjat skicka krav på flera år gamla avgifter, något som skrothandlaren Åke Johansson utanför Lekeryd märkt av.

– Man får ju lite för mycket avställningsavgifter på bilar som man inte borde få avställningsavgifter, där det gått många år. Det har blivit lite för mycket säger Åke Johansson.

Alla som har en bil ska betala så kallad registerhållningsavgift. Den ligger nu på 65 kronor per år och betalas vanligtvis med fordonsskatten. Inte mycket pengar kan tyckas men alla de som ställt av sin bil och inte betalar skatten har i stor utsträckning också struntat i att betala den här avgiften.

Transportstyrelsen, tidigare Vägverket, har inte heller drivit in den. Dels för att beloppet är för litet för att Kronofogden ska driva in det, men också av tekniska skäl och omorganisation inom myndigheten.

Det här har bilägarna utnyttjat, berättar Mikael Andersson som är pressansvarig för Bilregistret.

– I viss utrstäckning har vi märkt att en del människor satt i system att inte betala sina avgifter, det handlar om över tio miljoner kronor.

Trots att avgiften är så liten så har det blivit tiotals miljoner i förlust för staten och i sista änden skattebetalarna.

Därför har nu Trafikregistret börjat skicka ut påminnelser och nya avier, främst för 2009, och det här har förvånat många bilägare som kanske till och med hunnit sälja eller skrota bilen under tiden.

Nu skärper Trafikregistret rutinerna och lägger dessutom på en påminnelseavgift på 50 kronor, då trillar det totala beloppet upp i över 100 kronor och på sikt kan därför obetalda avgifter nu ocskå bli ett fall för Kronofogden. Gränsen för att fogden ska ta upp fallet går just vid 100 kronor, så här kan det inte fortsätta, tycker Bilregistret.

 – Vi behöver göra något och det gör vi nu säger Mikael Andersson, pressansvarig för Bilregistret.