Alfta

Allt fler ensamstående mammor fattiga

Mer än var fjärde ensamstående mamma lever i så kallad relativ fattigdom. Det visar en undersökning från riksdagens utredningstjänst. Och sen 2003 har antalet mammor i relativ fattigdom nästan tredubblats.

Under många år har konsthantverkaren och konstnären Ulrika Fagernäs i Alfta levt på existensminimum och som ensamstående mamma har det många gånger varit riktigt tungt.

Ända sen sonen var tre månader har Ulrika Fagernäs levt som ensam mamma.  När han var elva- tolv år vände hon sig till socialen för första gången för att be om hjälp.

– Dit går man när det blir kris på riktigt. Det är inget man håller på med för jämnan. Man känner skam och att man är otillräcklig. Och när man sitter där så får man veta att man inte ens får hjälp.

Vid den tiden hade hon en inkomst på 2 900 kronor i sjukersättning och sonen, som i dag är 17 år, fick ofta höra att familjen inte hade råd med saker.

– Fördelen med att vi har haft det som vi har haft det säger han är att han har lärt sig så mycket ekonomi, säger Ulrika Fagernäs.

För första gången på många år har det nu vänt för Ulrika Fagernäs och det ser ljusare ut. 

Då är det dags att ge tillbaka resonerar hon och skänker tio procent av intäkterna från en smyckesserie i silver som hon har utvecklat.

Pengarna ska gå till föreningen makalösa föräldrar som är en ideell organisation för ensamstående föräldrar.

– Jag hoppas att det ger dem möjlighet att jobba vidare.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se