SL:s förre vd åtalas för bedrägeri

Storstockholms lokaltrafiks förre vd Gunnar Schön åtalas på måndagen för grovt bedrägeri. Det gäller bland annat de dyra utlandsresor han ska ha gjort med sin fru på SL:s bekostnad. På måndagen lämnade chefsåklagare Eva Nyhult in sitt åtal till Stockholms tingsrätt.

I våras avslöjades det att Gunnar Schön som då var vd för Storstockholms lokaltrafik och även andra på höga poster inom SL gjort dyra utlandsresor.


Gunnar Schön tvingades avgå och styrelsen gjorde en polisanmälan.


Grovt bedrägeri i tre fall
Gunnar Schön misstänks för tre fall av grovt bedrägeri. SL har fått betala för en mobiltelefon som han köpt till sin dotter och han har rest till London och till Island och tagit med sin fru.


–I det fallet har det varit personer som deltagit i resan av privata skäl, säger chefsåklagare Eva Nyhult.


På reseräkningarna som Gunnar Schön själv attesterade stod det inget om att två personer till var med. Det gäller hans fru och en person till.


Schön nekar till brott
Ekot har inte lyckats nå Gunnar Schön för en kommentar, men i polisförhör nekar han till brott.


Han säger att hans avsikt hela tiden har varit att han ska betala sina resor. Han trodde att det skulle dras på lönen. Att det inte skett är ett rent misstag, enligt Gunnar Schön.


Den förklaringen godtar inte chefsåklagare Eva Nyhult.


–Han har genom att attestera de här fakturorna, som i vissa delar kan man säga har varit ofullständiga och därmed oriktiga, förmått SL att betala ut pengarna. Han har därmed vilselett SL om de riktiga förhållandena och gjort sig skyldig till bedrägeri, enligt min uppfattning, säger Eva Nyhult.  


Missbrukat sin ställning
Åtalet gäller grovt bedrägeri. Inte för att det rör sig om mycket pengar, säger Eva Nyhult, utan för att han missbrukat sin ställning som vd.


–Han har missbrukat allmänt förtroende. SL är ett landstingsägt bolag och det är viktigt att bolaget har förtroende hos allmänheten när det gäller att sköta sina egna angelägenheter. 


Efter att Gunnar Schön fick lämna SL har han fått ett nytt toppjobb, som projektledare på det privata kollektivtrafikföretaget Connex, som driver tunnelbanan i Stockholm och buss- och tågtrafik på flera håll i landet.


På Connex säger man att man har fortsatt förtroende för Gunnar Schön, trots åtalet i dag.Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se