Östergötland

Hästar ska få röra sig fritt

Många hästar står inne i stallet allt för mycket. Det hämmar utvecklingen av muskulaturen. Jordbruksverket har därför beslutat att alla ska hästar ges möjligheten att dagligen röra sig fritt i sina naturliga gångarter.

– Tyvärr så finns det behovet. Det finns hästar som inte får röra sig fritt idag. De står i box eller spilta på dagen och sen kanske de rids eller longeras men de får inte röra sig utan ryttare, säger Torsten Jakobsson, länsveterinär i Östergötland.

Den nya lagen innebär att hästen ska kunna röra sig fritt dagligen utan utrustning eller ryttare. Hästar ska inte stå i spilta mer än 16 timmar per dygn. Dessutom ska hästen ha närhet till andra hästar eller i vissa undantagsfall åtminstone ha kontakt med andra sociala djurslag.

– Det är väldigt viktigt för att en häst skall må bra och utvecklas på ett bra sätt att den får utbyta kontakter med artfränder, med andra hästar, det är en väldigt viktig miljöberikning, säger Torsten Jakobsson.

Dessutom är den fria rörelsen mycket viktig för att hästen ska kunna utveckla muskulaturen naturligt för att förebygga skador. Men kravet som innebär att hästen ska ha möjlighet att röra sig fritt dagligen kan tolkas på flera sätt. Det kan tillexempel räcka med att släppa hästen lös utan utrustning i ett ridhus, vilket kan tyckas vara ett för lågt krav.

– Till viss del kan jag hålla med om det. Jag tycker det kunde vara bra om vi kunde kräva utevistelse, det var en diskussion som fördes när de här föreskrifterna beslutades, säger Torsten Jakobsson.

Borde det inte vara krav på att hästar ska ha daglig utevistelse?
– Vi måste börja någonstans och i vissa fall kan det bli väldigt svårt att lösa det med ordentliga hagar och utevistelse. Då är i alla fall ett ridhus ett steg i rätt riktning jämfört med nuvarande regler där de faktiskt inte ens behöver ha möjlighet att röra sig fritt, säger David Slottner handläggare på Jordbruksverket.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se