Bråk inom mp om EU-politiken

Ett storbråk är under uppsegling inom miljöpartiet. De fyra miljöpartister som toppar partiets lista till EU-parlamentet tänker gå emot partiledningen och kräva att Sverige ska lämna EU, och att uträdeskravet tydligt ska stå i partiets valplattform. Samtidigt planerar de mer EU-vänliga miljöpartisterna att lägga fram ett eget valmanifest.

I höstas gick 60 EU-vänliga miljöpartister ut i en debattartikel och krävde att partiet skulle slopa sitt gamla krav om att Sverige ska lämna EU.


Uträdeskravet ansågs förlegat och dom 60 ville att partiet skulle bli mer aktiva i EU-politiken, och att uträdeskravet då var en black om foten. Därför presenterar nu 5 kända miljöpartister ett eget valmanifest inför kongressen i februari där uträdeskravet är borttaget. Paulo Silva är en av dom fem och han kandiderar själv till parlamentet.


– Jag tror inte att EU blir bättre av att Sverige lämnar EU, snarare tycker jag att vi ska vara kvar i EU och bilda starka alianser med de andra gröna och andra partigrupper i de här frågorna och jobba inifrån organisationen, säger Paulo Silva.


Vill förtydliga utträdeskravet
Men nu slår EU-kritikerna tillbaka. Carl Schlyter, Eva Goës, Ulf Holm och Yvonne Ruwaida är de första fyra kandidaterna på miljöpartiets lista till EU-parlamentet.


De kräver tvärtom att uträdeskravet klart och tydligt ska in i valplattformen. Inte som i partistyrelsens förslag där det bara står att miljöpartiet är emot medlemskapet. Den formuleringen var ett misstag, speciellt nu när ekonomen Nils Lundgren och förre Riksbankchefen Lars Wohlin planerar att starta ett EU-kritisk parti som kan konkurrera om väljarna säger Ulf Holm.


– Det är oerhört viktigt att vara tydlig inför väljarna om vilken uppfattning vi har. I EU-valet till EU-parlamentet 1995 var vi tydliga med uträde och EU, då fick vi också 17 procent av väljarna. Bildas det nu ett EU-kritiskt parti är det ännu mera viktigt att miljöpartiet är tydligt med att vi tycker att Sverige ska lämna EU.


Fördel för EU-kritikerna
Partiets språkrör Peter Eriksson är beredd att ändra till fördel för EU-kritikerna.


– Ja, partistyrelsen kommer antagligen att stå bakom en förändring som gör det här ännu tydligare så det inte är någon diskussion om det är någon förändring på gång, för det är det inte. Den grupp som driver kravet att ta bort utträdeskravet har inte en majoritet , som jag bedömer det, i partiet idag.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se