FN till Irak - kan rädda USA ur knipa

FN:s generalsekreterare Kofi Annan är beredd att skicka en delegation till Irak för att undersöka om det är möjligt att hålla allmänna val i landet före halvårsskiftet, när USA vill överlåta makten åt en irakisk övergångsregering. Ett villkor är att säkerheten garanteras för FN:s utsända.


Så sent som i dag sprängdes tre amerikanska soldater i luften vid ett attentat nära Bagdad och frågan är hur de amerikanska styrkorna ska kunna skydda FN om de inte kan skydda sig själva.


Men säkerhetsläget till trots hoppas USA nu att FN ska ingripa och bryta det dödläge som råder mellan den amerikanska ockupationsmakten och en mäktig shiamuslimsk ledare om formerna för valet av en irakisk övergångsregering.


Den inflytelserike ayatollan Ali Sistani har insisterat på allmänna val, som skulle gynna den shiamuslimska majoriteten i landet. Men USA hävdar att Irak inte är redo för allmänna val så snart som före halvårsskiftet. Samtidigt vill USA dra sig ur Irak i god tid före höstens presidentval och har insett att det inte går att gå förbi shiamuslimernas främste företrädare.


Själv har ayatolla Sistani låtit förstå att han är beredd att lyssna på FN, även om Kofi Annans utsända kommer fram till att kravet på allmänna val inte går att uppfylla före den första juli, när det är tänkt att en irakisk regering ska ta över.


Det är med andra ord möjligt att det av USA tidigare ratade FN kan komma att ge legitimitet åt en kompromissplan som räddar den amerikanska regeringen ur knipan.


Titti Nylander
titti.nylander@sr.se