Kerry vann primärvalet i New Hampshire

John Kerry vann primärvalet i New Hampshire. Han fick 39 procent av rösterna, medan läkaren Howard Dean fick 24 procent.

Jag älskar New Hampshire, sa segraren i primärvalet i New Hampshire, den 60-årige senatorn John Kerry från grannstaten Massachusetts. John Kerry fick 39 procent av rösterna, läkaren Howard Dean 24 procent , general Wesley Clarke 13 procent, senator John Edwards 12 procent och senator Joe Lieberman kom på femte plats med 9 procent av rösterna.


De demokratiska väljarna här har tagit starkt intryck av de opinionsundersökningar som visar att senator John Kerry är den ende av kandidaterna som skulle besegra president Bush om det vore val idag.


Många väljare valde bort Howard Dean och Wesley Clarke till förmån för den som de tror har störst chans att vinna över republikanska väljare: den moderate, erfarne krigshjälten John Kerry visar vallokalsundersökningar.


John Kerry som nu vunnit både Iowa och New Hampshire går stärkt till nästa primärvalsomgång om en vecka. Då gäller det sju delstater, huvudsakligen i södra och västra USA.


Men dagens vinnare John Kerry och Howard Dean är, vad som här brukar kallas, rika, kaffe latte-drickande östkustpolitiker som inte alls är lika populära i sydstaterna, där hemmasönerna senator John Edwards och general Wesley Clarke ligger bättre till.


Det spekuleras idag om ett kommande demokratiskt dreamteam, dubbelJohn, dagens segrare den grånande John Kerry som presidentkandidat och den ungdomlige Clintonliknande folktalaren, systatssenatorn John Edwards som John Kerrys vicepresident.


John Kerry lånade i sitt segertal delar av John Edwards radikala retorik om de två Amerika.


– Jag har ett meddelande till lobbyisterna, miljöbovarna, försäkringsbolagen, de stora läkemedelsbolagen och oljebolagen som nu kallar Vita Huset sitt hem. Vi är på väg, ni åker ut och akta så ni inte fastnar i dörren.


Thomas Nordegren, valvakan i Manchester, New Hampshire
thomas.nordegren@sr.se