Skolor har dålig koll på nätmobbning

Skolor är alldeles för dåliga på att ta mobbning på nätet på allvar. Det menar organisationen Friends, som jobbar mot mobbning. Situationen i Bjästa, där en 14-årig tjej våldtogs och sedan blev trakasserad på internet utan att skolan märkte det, är inte unik, säger Magnus Jägerskog som är pressansvarig på Friends.

– Ofta pratar skolorna om mobbning som sker på skolan på ett sätt och mobbning som sker på nätet på ett annat sätt. Problemet är att dessa två arenor flyter ihop. De som umgås i skolan umgås på nätet också.

Alla skolor ska ha en så kallad likabehandlingsplan, en guide till hur man ska arbeta mot trakasserier och kränkningar i skolan. Men väldigt få skolor nämner ens nätmobbning i sina sådana planer, säger Magnus Jägerskog.

– En tydlig konsekvens av det är att man inte lyckas upptäcka mobbningen.

När drygt 1000 elever mellan 14 och 16 år fick svara på frågor förra året om kränkningar så svarade 40 procent att de blivit kränkta via nätet eller mobilen. Magnus Jägerskog menar att skolorna måste få bättre koll på vad som händer på nätet.

– Personalen tycker att det är viktiga frågor men de måste få mer kunskap och resurser att jobba med dem, där brister det idag.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se