MOTALA

Återuppbyggnaden i Älvestad igång

Idag är det tre år sedan kyrkan i Älvestad mellan Linköping och Motala brann ner. Återuppbyggnaden har nu börjat ta fart, men allt har inte gått helt enligt planerna.
– Det har varit bökigt, för det måste vara plusgrader för att kunna mura.

– Alla jobb måste ju ske i plusgrader så vi har byggt in oss i tält och kört värme för att kunna mura, berättar Jan Rådefelt som är platschef på bygget.

Det virke som ska användas till den nya, långa spiran har redan fällt och ligger på tork.

– De blir tolv meter hög, så de har fått gå runt i skogen för att hitta nog långa träd.

En arkeologisk utgrävning som drog ut på tiden och en bister vinter har gjort att bygget ligger några månader efter planeringen. Flera av väggarna och kyrktornet stod kvar efter branden och de används nu i konstruktionen. Men den nya kyrkan kommer att bli mindre, och mer påminna om den kyrka som stod på platsen under medeltiden, berättar arkitekten Per Rydberg.

– Själva kyrkorummet blir så stort som det var under 1400-talet. Man kan säga att vi sätter tillbaka en vägg där den en gång varit, och återgår till en mindre storlek. Sen kommer kyrkan få en spetsig spira av gammal modell.

De gamla kyrkklockorna har skickats till ett gjuteri för smältas ner och bli nya klockor, och efter sommaren ska den nya spiran lyftas på kyrktornet. Men Jan Rådefelt och hans kolleger har mycket kvar att göra.

– Det tar ett helt år att bygga, och då är vi framme i mars nästa år. Vi ska gjuta golv, bygga fler väggar, takstol ska på och spiran ska upp, så det är mycket jobb.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se