Jönköpings län

Gunnar ska förklara utförsäkringen

Tusentals länsbor påverkas - nu åker Gunnar Axén (M) runt och förklarar hur och varför. Han är medveten om att informationen kring utförsäkringen kunde varit bättre.

Tusentals länsbor kommer att utförsäkras från Försäkringskassan under året. Alla de påverkas av Regeringens beslut och för att se effekterna av det åker Gunnar Axén, Moderat och ordförande i Riksdagens socialförsäkringsutskott runt i landet just nu. Idag kom han till Jönköping och han har framför allt lärt sig att informationen om förändringen kunde ha varit bättre.

– Jag märker ju att inte minst den politiska debatten har bidrag till att oroa människor inför det att de omförsäkras och går till Arbetsförmedlingen. Här hade vi kunnat vara bättre på att informera om vad arbetslivsintruduktionen för de omförsäkrade verkligen innebär för något säger Gunnar Axén.

Omförsäkring, eller utförsäkring som de flesta säger, innebär att den som varit sjukskriven länge ska få sin sak omprövad men hjälp av Arbetsförmedlingen. Allt för att se om han eller hon kan börja jobba i större eller mindre utsträckning.

Oron har varit stor bland dem som utförsäkras kring vad som ska hända, men på sin resa runt till försäkringskassor och arbetsförmedlingar tycker Gunnar Axén att han mött många nöjda människor. Han tror att beräkningen att två av tre kan gå tillbaka till jobb i någon form håller med råge.

Han tror även att det så småningom blir lättare att hitta enklare jobb för den som varit sjukskriven, när konjunkturen vänder.

– I och med att vi ser en förbättring på arbetsmarknaden så ser vi även en förbättring på tillgången på praktikplatser och lönebidragsjobb.