Frosseri sätter spår i hjärnan

Alla vet hur svårt det kan vara att säga nej till onyttig mat. Nu kommer mer forskning som visar att fet och sockrig mat faktiskt kan påverka hjärnan på ett liknande sätt som heroin eller kokain när det gäller att utveckla ett beroende.

Något som pekar i den riktningen är en ny studie på råttor, som fick äta massor av bacon, cheescake, korv och choklad - mat som djuren snabbt blev sålda på.

Inte nog med att råttorna åt så mycket de orkade och blev feta - de fick också snabbt förändringar i hjärnan. De behövde äta mer och mer för att få hjärnan att reagera på dopamin, ett belöningsämne. Tröskeln för att nå njutning höjdes helt enkelt.

Förändringarna i hjärnan dröjde kvar, även efter att råttorna tvingats att börja äta vanlig nyttig råttmat igen. Hos de riktigt feta råttorna tog det två veckor innan dopamintröskeln i hjärnan hade gått tillbaka till den normala nivån.

Det här har många likheter med hur droger påverkar hjärnan hos såväl djur som människor. Ett spännande ämne och en intressant studie, säger Lars Oreland, professor emeritus i neurovetenskap vid Uppsala universitet:

– Den tar upp den här gamla frågan som har varit ett stridsämne bland forskare, nämligen den hur nära besläktat med drogberoende är matberoende, säger Lars Oreland.

– Här har forskarna ändå visat att det finns en påtaglig effekt på dopaminsystemet, som liknar den av droger. Det gör att de här två beroendeformerna närmar sig varandra.

Forskarna testade också att injicera råttorna med ett virus som störde en viss sorts dopaminreceptorer, samma typ av receptorer som verkar finnas i för låga nivåer hos mänskliga drogmissbrukare.

När råttorna på det här sättet fick för låga nivåer blev de ännu mer benägna än sina råttkamrater att frossa. De fick även omedelbart störda belöningsmekanismer i hjärnan. Om människor kan ha en medfödd genetisk avvikelse av den här typen, resonerar forskarna, skulle det kunna hjälpa till att förklara varför vissa lättare än andra utvecklar beroenden.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Johnson, Paul M och Kenny, Paul J. Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats. Nature Neuroscience 28 mars 2010. Doi:10.1038/nn.2519.