Linköpingsprofessor: Låt studenter betala för att studera

Ta ut avgifter från alla studenter som studerar vid ett svenskt universitet. Det vill professor Ove Brandes vid Linköpings universitet. Enligt Brandes är det nödvändigt för att upprätthålla kvaliteten.

- Det är uppenbart att Sverige som satsat mycket på forskning inte kommer att ha råd att hålla den höga internationella standard vi har i dag, säger Brandes.


Efter en lång och hetsig debatt och en stor lobbykampanj kunde Storbritanniens premiärminister Tony Blair i tisdags få igenom ett förslag som handlar om att ta ut en avgift för universitetsstudier.


I flera andra europeiska länder, bland annat Tyskland, diskuteras nu möjligheterna att avgiftbelägga universitetsstudier.


Ove Brandes säger att ett införande av avgiftsystemet i samband med generösa stipendier till de som har sämre ekonomiska resurser samt till begåvade utländska studenter skulle öka svenska lärosätens konkurrenskraft i ett internationelt perspektiv.


Mille Millnert, rektor för Linköpings universitet, säger att kostnaderna för grundutbildningen på universitetet har ökat med 35% de senaste 10 åren. För att säkerställa kvaliteten måste det till mer pengar, men han ser mer skattepengar som ett bättre alternativ.


- Bäst vore om departementet hade medel så att man kunde höja prislappen genom skattefinansiering, säger Millnert.