Extrema hagelstormar kort avbrott i södra Australiens långa torka

12 min

I Australien publicerades för ett par veckor sedan en statlig rapport som visar att hela landet blivit varmare och att det regnar allt mindre sedan 50 år tillbaka i landets torraste delar. Samtidigt drabbades Perth i den allra torraste, sydvästra delen av landet av den värsta stormen på sexton år med vindstyrkor på upp till 120 km/h och hagel stora som golfbollar.
 –Vädret har helt klart blivit mer extremt under den tid vi bott här, säger Johan Lidberg, boende i Perth sedan 12 år som fick rycka ut och rädda sitt hus undan vattenmassorna.

Johan har aldrig varit med om ett så kraftigt regn med orkanvindar å  hagel stora som golfbollar, som plötsligt drabbade regionen förra veckan. Å vi som skulle prata om torkan…
För det här är den del av Australien som drabbats allra hårdast av en av de värsta torrperioder i landets historia, som startade i början av 2000-talet. Innan himlen öppnade sig och tycktes släppa ner allt vatten på en gång - så hade det inte kommit en enda droppe regn på 4 månader i Perth.

Australien är världens torraste bebodda kontinent och i många delstater råder vattenrestriktioner - som reglerar när man tex får vattna sin trädgård, eller att man inte får tvätta bilen under rinnande vatten.

I Perth byggs just nu stadens andra stora anläggning för att avsalta havsvatten - något som blivit helt nödvändig,t eftersom man snart pumpat upp allt grundvatten som går att ta ur marken. Skulle man ta mycket mer riskerar man istället att få in saltvatten i jordbruksmarkerna. Det är inte för inte som Australien, med sina drygt 21 miljoner invånare kallas för - det törstiga landet.

 

Michael Moore, projektledare påoch australiensare säger att vattenfrågan och klimatet är på allas läppar i Australien.

- En del av vattenproblemen går tillbaka till vår historia. Nybyggarna som kom från Europa för 200  år sedan förde med sig sina euroepiska jordbrukstraditioner som inte alls passade det australiensiska klimatet.

De europeiska invandrarna dämde upp floderna å förväntade sig att finna mer och mer vatten ju närmare havet de kom. Men Australien skiljde sig på ett radikalt sätt från Europa. På den här gamla, platta kontinenten har det inte funnits glaciärer på mkt, mkt länge. Så några pålitliga vårfloderna blev det inte tal om,  Jordtäcket visade sig vara mycket tunnare, torrare och mindre fertilt än i det gamla landet. En annan överraskning var att i Australien torkar floderna ut ju längre de rinner. Vattentillgången i landet varierar mellan perioder med extrem torka å översvämningar som växlar ungefär vart sjunde till nionde år.

Dramatiska stormar även på andra håll i sommar

Det är inte bara Perth som drabbats av dramatiska regn den här sommaren. Även Melbourn i öster fick uppleva liknande hagelstormar för ett par veckor sedan. Å  i de norra, fuktigare landsdelarna har det nu regnat så mycket att floderna fylls å svämmar över å äntligen börjar även de stora saltvattensjöarna i mitten av landet få vatten. Vilket bara händer någon enstaka gång per decennium. Michael Moore berättar om den spektakulära förändringen då det ökenliknande landskapet som i ett trollslag förändras till en prunkande oas.

-Jag har gjort fältarbete därute och sett vattnet kommer som en plötslig vägg i floden. Det är fascinerande. Ena dagen är där öken, nästa dag har allt förvandlats till en stor sjö med prunkande blomster och djurliv. Pelikaner, grodor. Det är ett så extremt klimat - och nu blir det allt extremare.

För ett par veckor sedan publicerades rapportenav bland annat forskningsinstitutet och landets motsvarighet till SMHI, som slår fast att hela kontinenten blivit varmare de senaste 50 åren och de värdefulla regnen fördelas nu mer ojämnt över landet. Medan det i norr regnar mer - har det i söder, där de stora städerna å framförallt jordbruksområdena finns, däremot regnat allt mindre sedan 1950-talet. Dr Wenju Cai är oceanograf och klimatforskare på CSIRO:

-Vinternederbörden i Perth har minskat dramatiskt med 15% - det låter kanske inte så mycket, men i kombination med stigande temperaturer och ÖKAD avdunstning innebär det ett minskat inflöde till dammarna med 50%. ( Rättelse: 6/4 - tidigare stod det felaktigt- minskad- avdunstning )

De vattenreservoarer som finns över hela landet byggdes under fuktigare perioder på 1950-talet, numer innehåller de ofta bara litet vatten i botten. Området kring Perth är helt enkelt en av de platser på jorden där forskarna menar att den globala uppvärmningen och klimatförändringarna märks som allra tydligast.

-Perth är en av de platser på jorden där klimatförändrings signalen är starkast och utvecklingen i sydvästra Australien stämmer med vad alla klimatmodeller förutspått, säger Dr Wenju Cai. Det regnar mindre, det blir varmare och de torra perioderna blir längre.

Avsaltningsanläggningar byggs över hela landet

På liknande sätt ser det ut i hela södra Australien. Så nu bygger alla delstater anläggningar för att avsalta havsvatten, regeringen har ändrat lagar för att kunna ta kontroll över den viktiga Murray-Darling floden som förser landets stora jordbruksområde i söder med vatten. Och det finns statliga räddningspaket för jordbrukare som givit upp försöken att odla den snustorra marken, forskning pågår för att se om man helt enkelt kan flytta lantbrukare norrut istället, berättar Dr Wenju Cai. Som ändå hoppas och tror att den senaste torkan är en del i en naturlig variation - .

-Jag hoppas det. Och jag tror det är så. Att det senaste decenniets torka är en del av en naturlig cykel - möjligen frstärkt av den globala uppvärmningen. Då kommer vi i alla fall att kunna återhämta oss till en viss del från torkan. För skulle den extrema torkan skulle drivas främst av klimatförändringar - då är vi i en förskräcklig situation, säger klimatforskaren Wenju Cai.

The canary in the coalmine


Australien brukar kallas "the canary in the coalmine" - en tidig varningssignal om vad som kan komma att hända i den globala uppvärmningens spår, men om årets hagelstormar också hör till vad vi kan förvänta oss av ett varmare klimat, är för tidigt att säga, menar Michael Moore på Stockholm Water Institute

-Det senaste veckornas händelser har varit mycket, mycket ovanliga och jag vet inte om man kan koppla dem till klimatförändringar, men vädret verkar ju bli mer extremt. Torkan är mer extrem å vissa översvämningarna det här året som lagt hela samhällen under vatten har totalt överraskat människor som inte fått något regn på sju, åtta år.

Nu pågår mycket forskning om miljön om vattenfrågor och om klimatet i Australien som också börjar påverka politik och samhällsplanering. "Det är en spännande period". Säger Michael Moore.

På  sida skriver Johan Lidbergs fru Mia att "när regnet kom dansade vi efter torraste sommaren på åratal. Men när hagel stora som golfbollar hotade bilrutor kändes inte vattnet från himlen lika kul längre! Melbourne hade liknande storm för ett par veckor sedan, översvämningar i Queensland i norr. Vi undrar vad som pågår?! "

Regnet i Perth gav i alla fall en stunds lindring åt den törstande regionen, berättar Johan Lidberg, men han är rädd för att det bara blir en tillfällig "fix". För att kunna bedriva uthålligt jordbruk kring Perth behövs med stabilt nederbörd.

- Annars kommer Australien att behöva börja importera mat utifrån och kanske flytta en massa jordbrukare norrut. Det skulle innebära enorma omvälvningar.

Vad tror han då om sin egen och familjens framtid? Kommer de att bo kvar i Australien?

- Vi ser ju helt klart fler dagar över både 35 och 40 grader än när vi kom hit för tolv år sedan. Och när det regnar blir det ofta häftigare regn och starka storma vädret har helt klart blivit extremare. Vi får väl se hur det blir framöver. Om det inte ger sig det här får vi kanske flytta härifrån. Jag har faktiskt tänkt tanken.

Dagen efter den extrema hagelstormen var det 32 grader varmt och strålande sol från blå himmel i Perth igen.