Skattemyndigheten

ROT-avdraget slopas omedelbart

På grund av det stora intresset för ROT-avdraget tvingas nu Regeringen att avskaffa avdraget i de fem län där det utnyttjats som mest, däribland Värmland.

Enligt vad Sveriges Radio Värmland erfar har finansdepartementet en längre tid brottats med problemet att ROT-avdraget blir avsevärt dyrare för staten än beräknat. Nu kommer beskedet att avdraget avskaffas med omedelbar verkan i Värmland, Skåne, Gävleborg, Sörmland och Västernorrland.

Inga B Röör på Skatteverket är nöjd med beskedet även om han förstår att det kan orsaka besvikelse hos allmänheten.

- Vi har drunknat i ansökningar, säger Inga B Röör. De här bägge högarna på mitt bord är som du ser kanske en meter höga. Men nu kan vi slänga alltihop.

Ja, avdraget avskaffas med omedelbar verkan, och ärenden som Skatteverket inte hunnit hantera får alltså automatiskt avslag. Men det finns fortfarande möjlighet att överklaga fram till kl 10 idag om man personligen lämnar in rätt blankett till Skattemyndigheten.

För byggbranschen i länet är beskedet en besvikelse.

Tore Hammar jobbar som snickare.

- Ja, det här är förstås katastrof för branschen, säger Tore Hammar. Vi har haft mängder med jobb tack vare ROT-avdraget. Jag måste avbryta tre husbyggen och två takomläggningar mitt i nu. Vet inte vad vi ska ta oss till. Får väl börja jobba svart igen.

Som kompensation för det indragna ROT-avdraget kommer regeringen att införa ett antal andra avdragsmöjligheter från idag. Anlitar man arkitekt kan man göra RIT-avdrag, får man fuktskador kan man göra RÖT-avdrag och om man är lejontämjare kan man göra RYT-avdrag.