Chinatown i Göteborg

Geelytoppar flyttar till nytt område

Efter Geelys köp av Volvo ställs nu nya krav på Göteborg. Som ett första steg i anpassningen till den kinesiska biltillverkarens krav ska Göteborg få sitt eget Chinatown.

I första fasen kommer höga chefer från Geely att bo i de toppmoderna lägenhetshus som kommer byggas vid Södra Älvstranden.

– Självklart ställer Geelys köp av Volvo nya krav på Göteborgs stad. Jag ser det som att holländarna var med och byggde Göteborg, nu ska kineserna ta oss in i nästa tideräkning, säger näringslivskonsulten Niklas Kindberg.

På Södra Älvstranden, tätt intill nedläggningshotade restaurang Kinesiska Muren, som nu får nytt liv, kommer de lyxiga lägenhetshusen att börja byggas inom kort.

Efter Geelys köp av Volvo i helgen har nämligen kommunens högsta ledning suttit i nattliga överläggningar med fokus på hur man bäst ska kunna bemöta de kinesiska ägarnas krav på bra boende i Göteborg. Beslutet blev att avsätta ett ännu okänt antal skattemiljoner till byggandet av kompakta och moderna lägenheter.

- Vi kommer bygga ett nytt bostadsområde i attraktiva lägen, och då passar Södra Älvstranden perfekt. Det är viktigt att de här företagsledarna bor och lever bra, viktigt inte bara för vår stad, utan även för Volvo som företag, konstaterar Niklas Kindberg.

Bostäderna kommer vara hyresrätter reserverade för den kinesiska företagsledningen till en början. Senare kommer lägenheterna omvandlas till bostadsrätter där intäkterna av försäljningen går till Geely.

- Det blir kinesiskägt, men jag tror att det finns alla möjligheter till att det kan vara positivt faktiskt, säger moderata oppositionsrådet Jan Hallberg.

Socialdemokraternas Göran Johansson, som numera är ordförande i Business Region Göteborg, har länge arbetat för att knyta kontakter med Kina. Han ser också positivt på ett Chinatown i Göteborg.

– Det är alldeles utmärkt. Det är så stora kulturskillnader mellan Göteborg och Kina, ska de förstå värdet på Volvo så måste de förstå Göteborgskulturen, och då finns det inget bättre ställe att bo på än Södra Älvstranden, säger Göran Johansson.

Sökmotorn Google kommer också att blockeras i det nybyggda huset. Allt för att levnadsvillkoren ska likna de kinesiska så mycket som möjligt.

– Det ska kännas hemtamt. Cheferna ska ha samma tillgång till information som de har i hemlandet. Vår IT-avdelning på kommunen jobbar nu intensivt med att blockera vissa sajter i det trådlösa nätverk som kommer installeras i de här toppmoderna husen, säger Niklas Kindberg.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se