Stöldliga gripen

Elva personer har gripits misstänkta för inblandning i en stöldliga som antas ligga bakom ett stort antal villainbrott i Stockholmsområdet. Bakom gripandet ligger polisens bostadsinbrottskommission.

--Det är personer som är hemmahörande i Sydamerika, de har kommit till Sverige, som vi ser det, enkom för att begå brott av den här typen, man samlas, man träffas, man bor tillsammans i tillfälliga lägenheter som upplåts till dem och sedan åker man ut, två, tre, fyra stycken och letar upp lämpliga objekt sedan begår man de här inbrotten, säger Sven-Olof Karlsson, utredningsledare på Söderortspolisen, berättar om ligan som sprängts.
Radio Stockholm har tidigare berättat om gripanden som bostadsinbrottskommissionen gjorde under 2009, även då rörde det sig om personer från Sydamerika. Genom ett samarbete med tullen och Polisen i Malmö har nu bostadsinbrottskommissionen stoppat 14 paket som skulle skickas ut ur landet.

Ligorna har även
kontaktpersoner i Sverige.
--Det är genom dem får man tillfälliga bostäder och man får betala sitt boende genom att man stjäl, och lämnar ifrån sig stöldgods, likaså förstår vi att det inte är de här personerna de här personerna själva som betala sina flygbiljetter ifrån hemlandet och hit utan det betalas av andra personer vilket då gör vilket gör att man hamnar i en skuldfälla redan när man kommer hit och man blir tvungen att ordna fram pengar för att betala av den här skulden, säger Sven-Olof Karlsson.

Reporter Oscar skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se