HAITI

FN vädjar om 29 miljarder till Haiti

Under onsdagseftermiddagen träffas världens ledare i New York till en givarkonferens för Haiti. FN vill ha in 29 miljarder kronor till Haiti, för läget där är fortfarande katastrofalt.

– Det är ju en humanitär katastrof. Vi har 235 000 döda, 300 000 skadade och över en miljon hemlösa, säger Fredrik Bjerkeborn.
Han är polis och på plats i Haiti för att leda FN:s polisiära insats där. Sedan jordbävningen i januari lever mer än en miljon haitier i läger. Men situationen i lägren är desperat och säkerheten dålig. Fredrik och hans kollegor jobbar bland de 20 mest utsatta lägren, men det finns över 700 läger och han säger att de inte är i närheten av att räcka till.
– Det som mest bekymrar oss mest är de utsatta grupperna, kvinnorna och barnen. Våldtäkterna, överfallen, det finns all typ av brottslighet.

Rädda för efterskalv
Många är också rädda för efterskalv. Även de som kan sova under tak sover utomhus av rädsla för att vara inomhus, berättar Dennis Törn som är hjälparbetare för Hoppets stjärna på Haiti.
– Det märker man speciellt när efterskalven kommer. Det var ett ganska starkt efterskalv för någon vecka sedan och rädslan sitter i.
– Det finns ett enormt behov av rent vatten säger Dennis Törn.

"Allt kommer inte in"
1 000 fler poliser har FN begärt. Jobb, skolor och bostäder är det viktigaste anser haitierna själva i en undersökning. Och det är pengar till det mest akuta som FN vill ha in när världens ledare samlas till en givarkonferens i dag. Men enligt Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet, kommer alla utlovade pengar sällan in.
– Det finns flera exempel där man inte har gett så mycket som man har lovat, säger han.

"Ingen ursäkt"
Mellan 10 och 50 procent av pengarna uppskattar han brukar komma in, när man tittar tillbaka på andra givarkonferenser.
– En viss procent svinn kan man förstå av att det kan finnas praktiska eller politiska skäl. I vissa länder och konfliktområden kanske det inte är så lätt att leva upp till, men det är ju ingen ursäkt för att inte länderna verkligen fokuserar på de löften de gett, säger Aleksander Gabelic.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se